Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατασκευές χωρίς... προδιαγραφές

Το πλάνο δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών ανακοινώθηκε χτες

«Τεχνικές προδιαγραφές και υποχρεωτικοί κανονισμοί δεν υπάρχουν, παρά για ένα ελάχιστο τμήμα των (ιδιωτικών και δημοσίων) κατασκευών, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στον οποιοδήποτε έλεγχο των μελετών».

Αυτό επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ), Νίκος Δεσύλλας, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό του νεοσύστατου αυτού οργανισμού, που ιδρύθηκε μόλις το 1998, αν και ήταν απαίτηση του ΤΕΕ εδώ και δεκαετίες.

Το σύνολο των προβλημάτων αυτών, τόνισε ο Ν. Δεσύλλας, πέρα από τις επιπτώσεις στην ποιότητα των υφιστάμενων έργων, δημιουργούν και υψηλό οικονομικό κόστος, αφού απαιτούν χιλιάδες ανθρωποώρες στη φάση της μελέτης και κατασκευής χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.

Πάντως, όπως τόνισε τόσο ο ίδιος, όσο και άλλα μέλη του ΔΣ του ΙΟΚ, όλα αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν αμέσως. Προς το παρόν η δραστηριότητα του ΙΟΚ κινείται σε τρία βασικά πλαίσια δραστηριοτήτων:

  • Δημιουργεί βάση δεδομένων για τα δομικά υλικά και τους κατασκευαστές.
  • Κάνει ανάλυση τιμών και τιμολογίων των διάφορων κατασκευών των έργων, αρχίζοντας πιλοτικά από μια Πρότυπη Ανάλυση Τιμών σκυροδέματος. Το σκυρόδεμα επιλέχθηκε διότι και χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα κατασκευών και είναι από τις λίγες κατασκευές που διαθέτουν προδιαγραφές στην Ελλάδα. Το πόρισμα της ομάδας εργασίας αναμένεται σε ένα μήνα.
  • Μελετά την επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο των κατασκευών. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα, διαπίστωσε ελλείψεις σε διάφορες ειδικότητες και γι' αυτό προτείνει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στις εταιρίες για να εκπαιδεύσουν προσωπικό μέσα στα εργοτάξια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ