Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία των ΕΛΤΑ

  Συγκροτήθηκε με απόφαση ευρείας σύσκεψης που διοργάνωσε η «Δημοκρατική Συνεργασία» Εργαζομένων ΕΛΤΑ

Στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα από συνδικαλιστές και εργαζομένους του ΕΛΤΑ, με στόχο την αποτροπή της προωθούμενης ιδιωτικοποίησής του, κατέληξε η ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε η «Δημοκρατική Συνεργασία» Εργαζομένων ΕΛΤΑ.

Οπως σημειώθηκε στη σύσκεψη, οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομείο πρέπει να αγωνιστούν για την ανάπτυξή του με κοινωνικό χαρακτήρα και προσανατολισμό. Για ΕΛΤΑ 100% κρατικά. Για διατήρηση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων του. Για να εφαρμογή, γενικά, πολιτικής προς όφελος συνολικά των εργαζομένων.

Στο επόμενο διάστημα, η Επιτροπή σχεδιάζει να συγκροτήσει πυρήνες δράσης σε όλους τους χώρους του ΕΛΤΑ, καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην εκποίηση του Ταχυδρομείου. Εκποίηση που προωθεί η κυβέρνηση αναζητώντας ξένη εταιρία, για να της παραδώσει το 25% της μητρικής εταιρίας και το 50% της θυγατρικής της, Εταιρίας Ταχυμεταφορών συν το διευθυντικό δικαίωμα. θυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δείξει ενδιαφέρον τα γαλλικά (LA POST), τα ολλανδικά (TPG) και τα γερμανικά (Deutsche Post) ταχυδρομεία. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει επισήμως να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στη διοίκηση των ΕΛΤΑ μέχρι τις 11 του Δεκέμβρη. Οταν «κλείσει» η συμφωνία με τον ξένο «στρατηγικό επενδυτή», η κυβέρνηση μεθοδεύει και την είσοδο του ΕΛΤΑ στο Χρηματιστήριο.

Σε μια πρώτη της παρέμβαση στο χώρο των ΕΛΤΑ, η Επιτροπή καλεί τους εργαζομένους των ΕΛΤΑ σε συμμετοχή στην αυριανή απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε περιφρούρηση των χώρων εργασίας. Μετά τη λήξη της απεργίας, η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της.

Οπως σημειώνουν συνδικαλιστές, το έργο της Επιτροπής είναι δύσκολο, «αλλά πρέπει να προχωρήσουμε». Συμπληρώνουν ότι πεδίο δράσης υπάρχει, καθώς οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ αγωνιούν για το μέλλον τους και είναι προβληματισμένοι από τη στάση της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΛΤΑ.

Η πλειοψηφία, ουσιαστικά, ρίχνει νερό στον κυβερνητικό μύλο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρά τις παλαιότερες μεγαλόστομες διακηρύξεις περί αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια, από το Σεπτέμβρη, οπότε και έγιναν κάποιες απεργίες, δεν έχει εκδηλωθεί καμία κίνηση από πλευράς των πρασινογάλαζων συνδικαλιστών.

Εξάλλου, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, η ηγεσία της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ, δημιουργεί αυταπάτες και καλλιεργεί τον εφησυχασμό. Λειτουργεί αποπροσανατολιστικά από τον κύριο στόχο πάλης, που είναι η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ. Συμφώνησε και συνυπέγραψε με τη διοίκηση αντιδραστικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για στελέχωση, πειθαρχικό δίκαιο κλπ. Αφησε και αφήνει στο απυρόβλητο αυθαίρετες ενέργειες της διοίκησης, που αφορούν, π.χ., αλλαγές του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού και καλλιέργεια κλίματος εκβιασμών και τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ