Πέμπτη 27 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Σύγχυση και αυταπάτες για τους μικρομεσαίους αγρότες

Ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΝ

Στα όσα αναφέρονται στο πρόγραμμα του ΣΥΝ για την αγροτική οικονομία, το οποίο παρουσιάστηκε στη Λάρισα, αναφέρεται δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στο οποίο επισημαίνεται:

«Τη γνωστή διγλωσσία του επέδειξε για μια ακόμη φορά ο Συνασπισμός παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του για την αγροτική οικονομία. Πιστός στη ρότα του ευρωμονόδρομου της ΕΕ, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών σπέρνει για μια ακόμη φορά αυταπάτες στους φτωχομεσαίους αγρότες ότι μπορεί να υπάρξει ΚΑΠ της ΕΕ που θα είναι φιλοαγροτική και θα οδηγεί σε λύσεις υπέρ των αγροτών.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι στρατηγική επιλογή που χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί η ΕΕ με τη συμφωνία των ελληνικών κυβερνήσεων - τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ - για να ξεκληρίσουν πιο γρήγορα και μαζικά τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες οδηγώντας σε συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ το αγροτικό εισόδημα με στοιχεία της ίδιας της ΚΟΜΙΣΙΟΝ έχει μειωθεί κατά 23% και χιλιάδες αγρότες έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειες και τα χωριά τους. Η νέα αναθεώρηση που ετοιμάζεται το 2013 θα κινείται σε ακόμη πιο αντιαγροτική κατεύθυνση και θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες αγρότες στο ξεκλήρισμα και την ανεργία.

Η ΚΑΠ είναι ΚΑΠ!

Η ΚΑΠ δεν ήταν, δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει φιλοαγροτική, το αγροτικό κίνημα σε κοινή δράση και συμμαχία με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης πρέπει να αγωνιστεί για την ανατροπή της ΚΑΠ για μια άλλη πολιτική προς όφελος του λαού.

Μη λέτε ψέματα στους αγρότες: Είτε θα υπάρξει ΚΑΠ αφού είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και όσες "μεταρρυθμίσεις" και να της κάνουν θα ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, είτε θα ανατραπεί η ΚΑΠ και δε θα υπάρχει.

Οταν μιλάει ο Συνασπισμός για τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις σε συνάρτηση με τη δυνατότητα της λεκάνης απορροής, δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που γίνεται σήμερα με συρρίκνωση της παραγωγής και εγκατάλειψη δυναμικών καλλιεργειών και αναδιανομή της γης προς όφελος επιχειρήσεων και μεγαλοαγροτών. Στοχοποιεί κατ' ουσία τις υδροβόρες δυναμικές καλλιέργειες (π.χ. βαμβάκι), χωρίς ουσιαστικά να προτείνει εναλλακτικές καλλιέργειες. Αντί να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας με τα αναγκαία έργα υποδομής που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει, επιχειρείται ενοχοποίηση συγκεκριμένων καλλιεργειών.

Αυτή η στάση του προέρχεται από τη γνωστή λυσσαλέα εναντίωσή του στην εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου με δήθεν περιβαλλοντικά κριτήρια. Η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, σε συνάρτηση και με τα υπόλοιπα έργα υποδομής που απαιτούνται, καθώς και με μικρότερα έργα (φράγματα, λιμνοδεξαμενές κλπ.), από τη μια θα λύσει το πρόβλημα όχι μόνο της άρδευσης των χωραφιών, αλλά και ύδρευσης πόλεων και χωριών που στη Θεσσαλία αντιμετωπίζουν πρόβλημα, από την άλλη θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στην οικολογική ισορροπία, στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής.

Η οικολογική καταστροφή που θα συντελεστεί στη Θεσσαλία αν υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΝ για να μη γίνει το έργο της εκτροπής του Αχελώου θα είναι τεράστια και αντί για τον πλούσιο θεσσαλικό κάμπο θα μιλάμε για τη θεσσαλική έρημο με τρομακτικές συνέπειες και στην οικονομία της περιοχής.

Προβάλλει την ανάγκη μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραγωγής εφοδίων και μεταποίησης, επιχειρήσεις ιδιωτών φυσικά και όχι κρατικών εργοστασίων καθετοποιημένης παραγωγής που μπορούν να στηρίξουν όχι γενικά και αόριστα τους συνεταιρισμούς με τη σημερινή τους μορφή αλλά παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν φθηνά και υγιεινά προϊόντα προς όφελος και των αγροτών και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων.

Τοποθετείται υπέρ των δράσεων αγροτουρισμού που προωθεί η ΕΕ μέσω του λεγόμενου Β Πυλώνα, δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματιών που παίρνουν περιοχές φιλέτα και κτίζουν με προγράμματα μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για να μεγαλώνουν τα κέρδη τους.

Δε λέει κουβέντα για τα αιτήματα που πρόβαλαν τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς για την προστασία της εγχώριας παραγωγής και τις κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων. Είναι σαφή επιλογή της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων να μην υπάρχει ούτε κατώτερη εγγυημένη τιμή ούτε και προστασία της εγχώριας παραγωγής. Δεν έχει καμιά σημασία οποιαδήποτε αναδιάρθρωση, οποιαδήποτε πρόταση, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε το προϊόν που παράγει ο αγρότης να έχει τιμή που θα του εξασφαλίζει βιώσιμο εισόδημα και παράλληλα θα εξασφαλίζει και φθηνά τρόφιμα και προϊόντα για το λαό.

Στη λογική του συστήματος

Συνολικά οι προτάσεις του Συνασπισμού για την αγροτική οικονομία κινούνται στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, δε βάζει στο στόχαστρο την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, σπέρνει ψευδαισθήσεις ότι με μικροαλλαγές στα πλαίσια του καπιταλισμού μπορεί να καλυτερέψει η ζωή και το βιοτικό επίπεδο των αγροτών και να αναπτυχθεί η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Το ΚΚΕ καλεί τους φτωχομεσαίους αγρότες να δυναμώσουν την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Στο μέτωπο κυβέρνησης, ΝΔ, κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ΕΕ, ΔΝΤ να απαντήσει ο λαός με μέτωπο των εργατών, των φτωχομεσαίων αγροτών και των μικρών ΕΒΕ ώστε να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία προς όφελος του λαού.

Είναι ο μοναδικός δρόμος ώστε η χώρα μας να μπορέσει ολόπλευρα να αναπτύξει τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει και αυτό θα πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο. Υπάρχει η δυνατότητα η αγροτική παραγωγή της χώρας μας να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με πανεθνικό σχεδιασμό της οικονομίας στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ