Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νομοσχέδια για τα κρατικά σύμβολα

Επαναφορά της μελωδίας του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης

ΜΟΣΧΑ.-

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ δήλωσε χτες Τρίτη, 5 Δεκέμβρη, ότι τα νομοσχέδια του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τα κρατικά σύμβολα θα ψηφιστούν αμέσως στη Δούμα την Παρασκευή και στις τρεις αναγνώσεις, δηλαδή, οι νόμοι για τον ύμνο, το έμβλημα και τη σημαία. Συγχρόνως ο νόμος για τον ύμνο θα υιοθετηθεί αμέσως με τη δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, διότι πριν από δυο χρόνια οι βουλευτές είχαν εγκρίνει στην πρώτη ανάγνωση τη μουσική του σοβιετικού εθνικού ύμνου που είχε συνθέσει ο Αλεξάντρ Αλεξαντρόφ, αλλά τώρα με νέους στίχους. Με αυτή την πρόταση συμφωνεί και ο πρόεδρος Πούτιν. Υπέρ της μελωδίας του σοβιετικού ύμνου είναι το 49% του πληθυσμού της Ρωσίας. Επίσης, και το Πατριαρχείο της Μόσχας εγκρίνει την απόφαση του Πούτιν για τη μουσική του σοβιετικού ύμνου. «Νομίζω ότι ο πρόεδρος πήρε μια πολύ αξιοπρεπή απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βσεβολόντ Τσάλιν.

Μετά την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, η Ρωσία υιοθέτησε για τις επίσημες εκδηλώσεις το «Πατριωτικό Τραγούδι» του συνθέτη του 19ου αιώνα Μιχαήλ Γκλίνκα.

Στο μεταξύ, οι δεξιοφιλελεύθεροι της «Ενωσης Δεξιών Δυνάμεων» και του «Γιάμπλοκο» δεν έχουν πιθανότητα να εμποδίσουν στην Κρατική Δούμα την επαναφορά του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης - είναι μόνο 51 στους 445. Οι Μπορίς Νεμτσόφ και Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι προσπάθησαν μάλιστα να πείσουν τον πρόεδρο Πούτιν να εγκαταλείψει την «απερίσκεπτη απόφαση», ενώ ο Ανατόλι Τσουμπάις χαρακτήρισε την υποστήριξη από τον Πούτιν της μελωδίας του Αλεξαντρόφ ως «ιστορικό λάθος». Ο δε Γιανλίνσκι με επιχειρήματα του τύπου «είναι μουσική του μπολσεβίκικου κόμματος», που «προσωποποιεί τις σταλινικές διώξεις» προσπαθούσε χτες επί 3 ώρες να πείσει τον Πούτιν να αλλάξει γνώμη για το σοβιετικό ύμνο.

Επίσης, κατά της επαναφοράς του σοβιετικού εθνικού ύμνου, έστω και με νέα λόγια, με επιστολή τους στον Πούτιν, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ιζβέστια», τάσσονται ορισμένοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες, μεταξύ τους η διάσημη χορεύτρια Μάγια Πλισέτσκαγια και ο σκηνοθέτης Γκλεμπ Πανφίλοφ, οι οποίοι θεωρούν ότι «θα διαιρέσει τη ρωσική κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά τώρα τους συγγραφείς των νέων στίχων, σημειώνεται ότι τα νέα λόγια του ύμνου που έγραψε ο 87χρονος Σεργκέι Μιχαλκόφ (είναι και ο συγγραφέας των στίχων του ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης), αναμένεται να εγκριθούν με προεδρικό διάταγμα. Το κείμενο του Μιχαλκόφ μοιράστηκε επίσημα στην Κρατική Δούμα. Υπάρχουν και δυο άλλες προτάσεις για κείμενο του ύμνου - μια του Γεβγκένι Πριμακόφ και η άλλη του κόμματος «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» (στίχοι του Π.Σ. Σίντοροφ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ