Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Αξίζει να αναφερθούμε στις περιπτώσεις όπου ένας παίκτης μπορεί να κερδίσει υλικό από τον αντίπαλό του και να αποκτήσει έτσι την υλική υπεροχή, χρησιμοποιώντας πότε ένα «πιρούνι» και πότε με έναν ίππο να δίνει διπλή ή τριπλή απειλή. Οταν μάλιστα συνδυάζονται και οι δύο περιπτώσεις μαζί, τότε το αποτέλεσμα για τον αντίπαλο είναι αναπόφευκτα καταστροφικό.

Η διπλή απειλή που μπορεί να κάνει ένας ίππος, αρκετές φορές ο αντίπαλος, μπορεί να την αντιμετωπίσει έστω και δύσκολα, πραγματοποιώντας μια βίαιη αντεπίθεση που ανατρέπει τη δυσάρεστη θέση που είχε δημιουργηθεί απειλώντας μάλιστα ακόμα και ματ! Στη, με αλγεβρικά σύμβολα, θέση: Λευκά: Ρη1, Βγ4, Πα1, Πε4, Ιζ4, Ιζ3, Στρ. α2, β2, ζ2, η2, θ3. Μαύρα: Ρθ8, Βδ8, Πα8, Πζ8, Ιδ6, Αγ8, Στρ. β7, β6, γ6, ζ6, η7, θ7, ο μαύρος απειλεί ταυτόχρονα τη λευκή βασίλισσα και τον πύργο. Ο λευκός, όμως, ανατρέπει τη διπλή απειλή του ίππου με τη γερή αντεπίθεση 1. Ιη6+ θΧΙ 2. Πθ4 +ματ!

Οταν όμως γίνεται ένας συνδυασμός «καρφώματος» και διπλής απειλής ταυτόχρονα, τότε ο αντίπαλος δεν μπορεί να ξεφύγει. Στο διάγραμμα του κειμένου βλέπουμε την αρμονική συνεργασία αυτών δύο διαφορετικών θεμάτων. Τα μαύρα παίζοντας 1... ΙΧΑε5 εξασθενίζουν την άμυνα του πιονιού «ζ2», γιατί απομακρύνουν τη μία από τις τρεις δυνάμεις που το υποστηρίζουν. Τα λευκά απαντούν 2. ΒΧΙ ΠΧζ2+ 3. ΡΧΠ Ιδ3+! 4. Ρη1 ΙΧΒ κερδίζοντας υλικό και στη συνέχεια την παρτίδα.

Σε αυτή την περίπτωση, δούλεψαν μαζί «πιρούνι» και «κάρφωμα» δημιουργώντας μια κατάσταση που ο αντίπαλος δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και μέτρημα στις συνδυασμένες αυτές ενέργειες, γιατί συχνά καταλήγουν να είναι μοιραίες..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ