Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ανασχηματισμός χωρίς εκπλήξεις

ΤΟΚΙΟ.- Για την επανατοποθέτηση και προσθήκη βετεράνων γνωστών πολιτικών στην κυβέρνηση της Ιαπωνίας έκαναν χτες λόγο οι πληροφορίες από την πρωτεύουσα όσον αφορά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, με τον οποίο ο πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι ελπίζει να «αναστρέψει» το εις βάρος του πολιτικό κλίμα.

Ωστόσο, παρά την παραμονή και την προσθήκη ηχηρών ονομάτων στο κυβερνητικό «ρόστερ» - ονομάτων όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Ριουτάρο Χασιμότο και Κιίτσι Μιγιαζάουα - ο ιαπωνικός Τύπος και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης φαίνεται πως συνεχίζουν να πιστεύουν πως η λύση στο «πολιτικό πρόβλημα» της σπαρασσόμενης τρικομματικής κυβέρνησης είναι η παραίτηση του Μόρι, ο οποίος κατά δημοσκοπήσεις χάνει ταχύτατα της όποιας δημοτικότητας έχαιρε. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η πτώση της δημοτικότητάς του είναι ραγδαία, με μόλις 20% του πληθυσμού να τον «προτιμά» τους τελευταίους μήνες.

Επικριτικότερη όλων εμφανίστηκε η εφημερίδα «Αsahi», η οποία χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό σχήμα «βάρκα από λάσπη», που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί παρά να καταβυθιστεί.

Οι αλλαγές που έκανε ο Μόρι δεν ήταν - κατά τα λοιπά - σημαντικές, αφού τόσο ο υπουργός του των Εξωτερικών (Γιοχέι Κόνο) όσο και αυτός των Οικονομικών (Μιγιαζάουα) παραμένουν στις θέσεις τους. Ούτε η «σύμπηξη» των υπουργείων (από 22 γίνονται 17) εντυπωσίασε τους αναλυτές.

Ο Μόρι τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι Μιγιαζάουα και Χασιμότο θα αναλάβουν αντίστοιχα τις δύο σημαντικότερες αποστολές της κυβέρνησής του: την «οικονομική ανάκαμψη» (από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 50 χρόνων) και την «κυβερνητική αναδιάρθρωση». «Είναι μια κυβέρνηση προορισμένη για δράση και με υπευθυνότητα», σχολίασε ο Μόρι σε συνέντευξη Τύπου χτες.

Οι «αγορές» αντέδρασαν πάντως αρνητικά, καθώς ο δείκτης Νικέι έπεσε 1,74%. Ο Γιασούο Φουκούντα, κυβερνητικός εκπρόσωπος που διατήρησε τη θέση του, εξήγησε πως «πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού». Αν και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχτές επιβεβαιώνουν μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας στο τρίμηνο (0,2%), δεν είναι σαφές αν η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε τροχιά «ανάκαμψης» από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, κατά πώς προειδοποιούν και οικονομικοί αναλυτές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ