Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΥ»
Ενημερωτική πρωτοβουλία στον Πειραιά

  Εκδήλωση στο «Σινεάκ», στις 13 Δεκέμβρη 2000, της Συντονιστικής Επιτροπής των Νοσοκομείων «Τζάνειου», «Μεταξά» και Νίκαιας

Μια σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου για τη «βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας» έχουν αναλάβει οι εργαζόμενοι και οι γιατροί των νοσοκομείων Πειραιά. Στις 13.12.2000 και ώρα 10:30 πμ, οργανώνουν εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Σινεάκ» στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά.

Ηδη οι σύλλογοι των εργαζομένων και οι επιτροπές της ΕΙΝΑΠ στα Νοσοκομεία «Τζάνειο», «Μεταξά» και Νίκαιας έχουν συγκροτήσει Συντονιστική Επιτροπή που απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς του Πειραιά και των δήμων της αντίστοιχης Περιφέρειας. Επίσης, προσκαλούν τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές της Α' και Β' Πειραιά.

Στην πρόσκλησή της η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει: «Το νομοσχέδιο υγείας που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, είναι το πρώτο από μια σειρά νομοσχεδίων, με τα οποία στα πλαίσια του γνωστού Σχεδίου Μεταρρύθμισης, επιχειρείται η πλήρης ανατροπή των αρχών και στόχων του ΕΣΥ και η αλλαγή σχεδίου του μοντέλου Διοίκησης στη Δημόσια Υγεία. Ως γνωστόν, με το νομοσχέδιο αυτό, ενοποιούνται όλες οι μονάδες υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιατρεία ΙΚΑ κλπ.), κάθε περιφέρειας της χώρας, ενώ θεσπίζεται το ΠΕΣΥ ως όργανο διοίκησης. Καταργείται η διοικητική αυτοτέλεια των νοσοκομείων, τα οποία παύουν να αποτελούν ΝΠΔΔ, ενώ προβλέπεται ρύθμιση με την οποία αυτά θα καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό των κλινών τους με ιδιωτικά κριτήρια. Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται η λειτουργία απογευματινών ιατρείων με αμοιβή, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στα ΠΕΣΥ, να δημιουργούν ανώνυμες εταιρίες παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία αναφοράς τους. Με νέο νομοσχέδιο, προβλέπεται ακόμη η δημιουργία φορέα διαχείρισης των πόρων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, που θα λειτουργεί ως ΝΠΙΔ».

Και η πρόσκληση καταλήγει: «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ωραιοποίηση του εγχειρήματος και το τεχνητό δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των Νοσοκομείων και της Δημόσιας Υγείας, οι ρυθμίσεις αυτές θα αποβούν προς όφελος του πολίτη και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πραγματικά προβλήματα. Ειδικότερα για τα Νοσοκομεία του Πειραιά, για διάφορους ουσιαστικούς λόγους, οι ρυθμίσεις αυτές, εκτιμούμε πως θα συντελέσουν ακόμη περισσότερο στην υποβάθμισή τους».

Τριβές με πανεπιστημιακούς

Εντονες είναι οι τριβές με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς για τις ρυθμίσεις που υπάρχουν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» υπήρξε μια σύγκρουση του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς - παρόντος του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου - στις 25.11.2000. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπήρξε συμβιβασμός που αποτυπώθηκε στο άρθρο 11 του σχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30.11.2000.

Το άρθρο 11 - μεταξύ των άλλων - προβλέπει ότι πανεπιστημιακός γιατρός που ασκεί ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου «απομακρύνεται μονομερώς από το νοσοκομείο με απόφαση του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ)».

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το άρθρο 11 εμπεριέχει τις θέσεις που διατύπωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος τον περασμένο Ιούλη και ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός.

Πάντως σήμερα θα υπάρξουν δύο συναντήσεις: Του Π. Ευθυμίου με τους πανεπιστημιακούς και του Αλ. Παπαδόπουλου με τους φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ