Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Δικάζονται πλοιοκτήτες - Νηογνώμονας

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και  την παραγραφή σοβαρών κατηγοριών, εκδικάζεται η υπόθεση του τραγικού ναυαγίου  του σάπιου πλοίου

Το «σαπάκι» «ΑΪΡΟΝΑΝΤΩΝΗΣ»
Το «σαπάκι» «ΑΪΡΟΝΑΝΤΩΝΗΣ»
Στο «σκαμνί» κάθισε χτες το φονικό δίδυμο εφοπλιστές και ιδιωτική εταιρία Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ, υπεύθυνοι για το άδικο χαμό των 24 ναυτεργατών, που βρέθηκαν στον πάτο του Ατλαντικού μαζί με το σάπιο ως το κόκαλο φορτηγό πλοίο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Αυτό το πλοίο βούλιαξε στις 3 Σεπτέμβρη 1994 από τα ρήγματα και τη σαπίλα που έφεραν οι λαμαρίνες του, ενώ στα συρτάρια του είχε τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐς που του είχε εκδώσει ο Ελληνικός Νηογνώμονας. Με τα ίδια πιστοποιητικά βρίσκονται στον πάτο της θάλασσας το «ΔΥΣΤΟΣ», που έπνιξε 20 ανθρώπους και το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που έπνιξε 81! Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Α` Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά κάθισαν οι πλοιοκτήτες του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» Μάριος, Ιωάννης και Αντώνης Ηλιόπουλος, «παρέα» με τον Δ. Μελισσηνό, γενικό διευθυντή του Νηογνώμονα τότε και σήμερα και τον Τ. Λυσσιμάχου τότε πρόεδρο του Νηογνώμονα και σήμερα μέλος της τριμελούς διοικούσας επιτροπής του, δηλαδή το «λύσε - δέσε» του οργανισμού.

Οι πέντε κατηγορούνται για «ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Ψευδορκία μάρτυρος και υπεξαγωγή εγγράφου». Η δίκη ξεκίνησε χτες το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει άλλες δύο μέρες. Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας κυριάρχησε η ένσταση που υπέβαλαν οι δικηγόροι κ. Τρανταλίδης και κ. Βρούσης της οικογένειας Κιουρανή, δηλαδή του υποπλοιάρχου του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» που έχει καταθέσει και τη μήνυση, ότι το δικαστήριο αυτό είναι αναρμόδιο «για το λόγο - όπως ειπώθηκε - ότι οι πράξεις των κατηγορουμένων δεν είναι πλημμελήματα, αλλά κακουργήματα», καθώς πρόκειται για «έκθεση από την οποία επήλθαν θάνατοι» και «πρόκληση ναυαγίου με ενδεχόμενο δόλο από το οποίο επήλθαν θάνατοι». Οι δικαστές αποφάσισαν να εξετάσουν την ένσταση αν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκύψουν σχετικά στοιχεία. Από την πλευρά των δικηγόρων υπεράσπισης υποβλήθηκε ένσταση για την παραγραφή των κατηγοριών σε βάρος των πλοιοκτητών και άλλες.

Να σημειωθεί ότι η «καθυστέρηση» που παρατηρήθηκε μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, η οποία έχει αναβληθεί τρεις φορές, είχε ως αποτέλεσμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά να εκδώσει βούλευμα, με το οποίο παραγράφονται σοβαρές κατηγορίες σε βάρος των πέντε, οι οποίες αφορούν «ψευδή βεβαίωση κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση σε ψευδή βεβαίωση. Ψευδή ανώμοτη κατάθεση κατ' εξακολούθηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ