Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ενα ακόμη ψέμα..!

Το μεγάλο ψέμα άρχισε να λέγεται πριν από 25 περίπου χρόνια, όταν κάποιοι «σύντροφοι» έφτιαξαν έναν σύγχρονο «πολιτικό Δούρειο Ιππο», στον οποίο, ενώ απέξω έγραψαν με πρασινο-κόκκινη μπογιά, ούτε λίγο-ούτε πολύ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ, όσοι κρύφτηκαν μέσα του, έστω και με κάποιες εξαιρέσεις, για να επιβεβαιώνεται ο κανόνας, στο «υποσυνείδητό» τους, το οποίο με τον καιρό μετεξελίχθηκε σε «συνειδητό», είχαν την «καπιταλιστική ολοκλήρωση της Ενωμένης Ευρώπης», με όλα τα παρεπόμενά της..!

Και όπως ήταν φυσικό, άλλωστε, το μεγάλο αυτό ψέμα δεν έμεινε μόνο του. Σε πολύ σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα άρχισε να γεννάει, το ένα μετά το άλλο, διάφορα άλλα ψέματα και ψεματάκια, προκειμένου να διατηρείται η «κυβερνητική εξουσία» από το καμουφλαρισμένο πλήρωμά του (του σύγχρονου «πολιτικού Δούρειου Ιππου»), 20 περίπου χρόνια..!

Το πιο πρόσφατο από αυτά αφορά, άκουσον άκουσον, στην εξαγγελία της «εισαγωγής του μαθήματος της Ολυμπιακής Παιδείας και του Ολυμπιακού Ιδεώδους στα σχολεία»..., έτσι ώστε, το 2004, τα Ελληνόπουλα να έχουν υποστεί τη μετάλλαξή τους σε «ζωντανούς εκφραστές τους»...

Μέγας είσαι Κύριε..!

Που θα έλεγε και ο κ. Χριστόδουλος..!

Οταν είναι γνωστό ότι, στη χώρα που ετοιμάζεται να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το πολύπτυχο της, κατ' όνομα μόνο, Σχολικής Σωματικής Αγωγής (παιχνίδι, χορός, γυμναστική, και αγωνιστική), στη μέγιστη πλειονότητα των ελληνικών σχολείων λαμβάνει χώρα στην αυλή τους..!

Ναι, στην αυλή τους..!

Εκεί όπου οι συνάδελφοι γυμναστές και γυμνάστριες, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να κάνουν το αδύνατο δυνατό..!

Να ασκήσουν, δηλαδή, με επιτυχία το επάγγελμα, το λειτούργημα και την επιστήμη τους... Και μάλιστα, σε ένα κοινωνικό περίγυρο που μόνο κάτι τέτοιο δεν ευνοεί, αφού σε αυτό, τα πάντα, πια, έχουν αναχθεί σε είδος προς εμπορίαν, μηδέ εξαιρουμένης και αυτής ακόμα της ψυχούλας του ανθρώπου..!

Κοντολογίς. Ενα ακόμα νόμισμα χωρίς αντίκρισμα.

Ωστόσο, πριν τοποθετηθώ αρνητικά και σε αυτό τους το ψέμα, κρίνω σκόπιμο να κάνω μια σύντομη αναφορά στις έννοιες των λημμάτων «παιδεία» και «ιδεώδες», όπως τις δίνουν τα λεξικά, αλλά και όπως εγώ τις έχω κατανοήσει στα 50 και πλέον χρόνια της θητείας μου μέσα στο χώρο της σχολικής και εξωσχολικής αθλητικής λειτουργίας (αθλητής-πρωταθλητής και γυμναστής-προπονητής) σε όλα της τα επίπεδα.

Παιδεία

Ο όρος αυτός αποτελεί συνισταμένη των επιμέρους λειτουργικών διαδικασιών, της εκπαίδευσης, της μόρφωσης και της αγωγής. Δεν έχει στατικό χαρακτήρα, αλλά ακολουθεί, αλληλοεπηρεαζόμενη, τη διαμορφούμενη πορεία ζωής σε κάθε κοινωνία. Και από αυτήν την άποψη σχετίζεται με την ελληνική λέξη πολιτισμός, που υποδηλώνει το σύνολο των πνευματικών κατακτήσεών της (της κοινωνίας).

Ιδεώδες

1. Αυτός που υπάρχει μόνο σαν ιδέα - ο εξαιρετικός, ο ασύγκριτος, ο ιδανικός, ο τέλειος, ο θαυμάσιος 2. αυτός που συγκεντρώνει όλες τις τελειότητες που μόνο το πνεύμα μπορεί να συλλάβει - το απόλυτο..!

Συμπέρασμα

Η Ολυμπιακή Παιδεία και το Ολυμπιακό Ιδεώδες δεν είναι ποίημα που θα κληθούν οι μαθητές να μάθουν απ' έξω και να το απαγγείλουν στις ετήσιες εξετάσεις τους...

ΟΧΙ..! Είναι βίωμα που σφυρηλατείται «εξ απαλών ονύχων» με τη συστηματική συμμετοχή σε άδολους, ανιδιοτελείς και ανυστερόβουλους σωματικούς αγώνες..!

Ενα βίωμα, που ως έκφραση-συμπεριφορά αντανακλάται από τον κάτοχό του μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, σε όλες του τις καθημερινές δραστηριότητες, που διέπει τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του, τους οποίους και σέβεται, χωρίς καμιά διάκριση ή εξαίρεση..!


Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ