Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»
Νέες παροχές στο ενεργειακό κεφάλαιο

Τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «εξοικονόμηση ενέργειας», προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χτες για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο κυρώνει την Οδηγία της ΕΕ 2006/32/ΕΚ και αποτελεί βασικό στοιχείο της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τις ρυθμίσεις του, αναλαμβάνουν ιδιώτες τις υπηρεσίες που θα έπρεπει να παρέχονται από το κράτος. Προωθούνται οι «Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υποδομών» και ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας, οι συμβάσεις κλπ. Παράλληλα, δημιουργείται και το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για νέα χαράτσια προς τους καταναλωτές και κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά. Με την υποχρεωτική αλλαγή των μετρητών ηλεκτρικής κατανάλωσης, για νέα κτίρια, ανακαινιζόμενα και όπου χρειάζεται αντικατάσταση, μπαίνουν οι βάσεις για νέα τιμολογιακή πολιτική. Η δυνατότητα που θα δίνεται, για μέτρηση κάθε στιγμή, ανοίγει το δρόμο για υπερχρεώσεις στο όνομα της «εξοικονόμησης», προκειμένου η περισσευούμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να διοχετεύεται σε ακόμη ακριβότερες αγορές.

Προβλέπεται, επίσης, η δυνατότητα σύστασης Ταμείου που θα επιδοτεί δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, κυρίως των εταιρειών. Η κυβέρνηση θα πρέπει, επίσης, να καταρτίζει «Σχέδια Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης», που θα υποβάλλονται στην ΕΕ. «Εθνικός στόχος» για το 2010 ορίζεται η εξοικονόμηση του 9% της μέσης τελικής κατανάλωσης της περιόδου 2001 - 2005. Στο Δημόσιο θα γίνουν υποχρεωτικές εκτεταμένες αλλαγές προς τέρψη των εμπόρων νέας ενεργειακής τεχνολογίας. Με εξαίρεση τις Ενοπλες Δυνάμεις, γίνεται εκτενής αναφορά στο δημόσιο τομέα, αλλά και στις λεγόμενες «πράσινες συμβάσεις», που έχουν να κάνουν και με το ενεργειακό... προφίλ των προμηθευτών του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ