Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Εξελίξεις στον απόηχο του ναυαγίου...

ΣΕΟΥΛ.-- Εφθασε χτες στη Σεούλ η ομάδα των Ρώσων ειδικών που θα εξετάσει τα στοιχεία σχετικά με το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν», ώστε να εκδώσει τη δική της έκθεση αναφορικά με τα αίτια του ναυαγίου που σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου Μάρτη. Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Aμυνας είπε πως οι Ρώσοι θα έχουν πρόσβαση «σε κάθε διαθέσιμο στοιχείο» και θα επισκεφθούν τον τόπο του ναυαγίου, αλλά και το χώρο όπου βρίσκεται το διαμελισμένο σκάφος προτού εκδώσουν την έκθεσή τους έως τις 7 του μήνα.

Νωρίτερα (Κυριακή) πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγιάνγκ, μαζική διαδήλωση άνω των 100.000 ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για τις κατηγορίες που έχουν εξαπολύσει εναντίον της χώρας τους οι κυβερνήσεις Ν. Κορέας και Ιαπωνίας σχετικά με τη βύθιση του «Τσεονάν».

Η κινητοποίηση έγινε την ώρα που ολοκληρωνόταν στο τουριστικό θέρετρο Τζέτζου της Ν. Κορέας η τριμερής συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Ν. Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ, στον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Γιούκιο Χατογιάμα και τον Κινέζο ομόλογό του Ουέν Τζιαμπάο. Ο Κινέζος ηγέτης σημείωσε ότι «το πιο επείγον είναι τώρα η αποτροπή μίας σύρραξης στην Κορεατική Χερσόνησο», αρνούμενος να ενδώσει στις πιέσεις Σεούλ - Τόκιο για καταδίκη της ΛΔ Κορέας. Ωστόσο, οι τρεις τους αναγνώρισαν (σύμφωνα με δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη Προέδρου) ότι το ναυάγιο του «Τσεονάν» είναι «σοβαρό ζήτημα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη ΝΑ Ασία».

Το ναυάγιο του «Τσεονάν» απασχόλησε, πάντως, και τη συνάντηση που είχαν χτες στο Τόκιο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο Κινέζος ομόλογός του Ουέν Τζιαμπάο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ