Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επεισόδια Αλβανών για τις εκλογές της σερβικής κοινότητας

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τα πιο σοβαρά επεισόδια εδώ και μήνες στη διχοτομημένη πόλη Μιτρόβιτσα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, σημειώθηκαν προχτές (Κυριακή) με αφορμή τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν σε κοινότητες και δήμους της σερβικής κοινότητας του προτεκτοράτου. Από τα επεισόδια που τερματίστηκαν με την επέμβαση δυνάμεων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών, τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο άτομα που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

Ολα άρχισαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) όταν περίπου 2.000 Αλβανοί πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ συγκεντρώθηκαν κοντά στη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ που χωρίζει τη Μιτρόβιτσα σε σερβικό και αλβανικό τομέα. Οι πρώην αυτονομιστές φώναζαν αντισερβικά συνθήματα και λιθοβολούσαν όσους Σέρβους έβλεπαν ισχυριζόμενοι ότι έτσι «υπερασπίζονταν» την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου. Τα επεισόδια δεν πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις ιδιαίτερα όταν στρατιώτες του ΝΑΤΟ και αστυνομικοί της ΕΕ διέλυσαν τη συγκέντρωση με δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού.

Αργότερα προχτές το απόγευμα, Κοσσοβάροι Αλβανοί τραυμάτισαν σοβαρά στο κεφάλι ένα Σέρβο κάτοικο του χωριού Ζατς ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για νοσηλεία, ενώ χτες ξημερώματα άγνωστοι έριξαν εκρηκτικό μηχανισμό που ευτυχώς δεν εξερράγη σε σπίτια Σέρβων του Ζούμπιν Πότοκ στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Παράλληλα, λίγο πριν την άτυπη σύνοδο της ΕΕ στο Σεράγεβο στις 2 τρέχοντος μηνός για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων, οι Πρόεδροι Κροατίας, Σερβίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Μαυροβούνιου σε κοινή τους ανακοίνωση κάλεσαν την ΕΕ να μη σταματήσει τη διαδικασία ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ενωση γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν «τεράστιο, ασυγχώρητο και ανεπανόρθωτο λάθος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ