Τρίτη 1 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΓΚΟΣ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Στα επίπεδα του ... 2005!

Ούτε η επίσημη στατιστική δεν μπορεί να κρύψει τις συνέπειες της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων

Μπορεί οι εισπράξεις των καταστημάτων να εμφανίζουν κάποιες ανοδικές τάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σημαντικές, η εικόνα όμως που παρουσιάζει η λαϊκή κατανάλωση με βάση τον όγκο πωλήσεων των καταστημάτων της χώρας, αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την καθήλωση της λαϊκής κατανάλωσης, το αναπόφευκτο δηλαδή αποτέλεσμα της πολιτικής σκληρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (πρώην Στατιστική Υπηρεσία) για το «δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο», με τον οποίο μετράται τόσο ο κύκλος εργασιών (εισπράξεις) των καταστημάτων, όσο και ο όγκος των πωλήσεων.

Τον Μάρτη που μας πέρασε, ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 14,9%, σε σχέση με τις λιανικές πωλήσεις του περσινού Μάρτη, όταν ο σχετικός δείκτης είχε παρουσιάσει μείωση 17,9% σε σχέση με τον Μάρτη του 2008. Η αύξηση αυτή, οφείλεται κύρια στις ανατιμήσεις που υπήρξαν σε μια σειρά είδη πρώτης ανάγκης, πριν ακόμα «τρέξουν» οι ανατιμήσεις από τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Βέβαια, υπάρχει ακόμα ένας λόγος για την εμφανιζόμενη μεγάλη αύξηση του τζίρου. Είναι το γεγονός ότι, τα επίπεδα των πωλήσεων στο σύνολο των καταστημάτων της χώρας ήταν καθηλωμένα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πάντως, μετρώντας τις λιανικές πωλήσεις με βάση τον όγκο, τον Μάρτη που μας πέρασε κινήθηκαν σε επίπεδα που μόλις ξεπερνούν κατά 1,1% τις αντίστοιχες πωλήσεις του 2005.

Αν παρατηρήσουμε την εξέλιξη του δείκτη στο διάστημα του τριμήνου Γενάρη - Μάρτη, διαπιστώνουμε ότι οι πωλήσεις με βάση τον κύκλο εργασιών αυξήθηκαν κατά 9,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ με βάση τον όγκο η αύξηση περιορίζεται στο 5,9%.

Με βάση τον όγκο των πωλήσεων και στις ειδικές κατηγορίες που μετράει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο τρίμηνο παρατηρήθηκαν τα εξής ποσοστά μεταβολής:

  • Γενικός Δείκτης 5,9%
  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων 3,8%
  • Πολυκαταστήματα -6,6%
  • Καύσιμα - λιπαντικά αυτοκινήτων -3,6%
  • Τρόφιμα - ποτά - καπνός 6,6%
  • Φαρμακευτικά καλλυντικά 15,6%
  • Ενδυση - υπόδηση 6,2%
  • Επιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός 4,2%
  • Βιβλία - χαρτικά - λοιπά είδη 6,9%

Να σημειώσουμε τέλος, ότι σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία παρά την επιθυμία των κυβερνώντων δεν μπορούν να κρύψουν εντελώς τις επιπτώσεις που έχει στην λαϊκή κατανάλωση η πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, σε τέσσερις τουλάχιστον κατηγορίες καταστημάτων, ο όγκος των πωλήσεων στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη, κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Πρόκειται για τα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων, για τα καταστήματα «τρόφιμα - ποτά - καπνός», τα «έπιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός» και τα «βιβλία - χαρτικά - λοιπά είδη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ