Τετάρτη 2 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα καρατόμηση από 1η Ιούνη

Υπουργική εγκύκλιος για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, όπως προβλέπονται στη συμφωνία με την «τρόικα»

Τις διατάξεις του νόμου που ψήφισε το δίδυμο ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. και οι οποίες αποτελούν μέρος της συμφωνίας - μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ ενεργοποιεί η κυβέρνηση με υπηρεσιακή εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά μείωση των ονομαστικών μισθών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω της σύνθλιψης για το 13ο και 14ο μισθό και την παραπέρα καρατόμηση των επιδομάτων. Τα παραπάνω είναι ένα μόνο μέρος του τελευταίου από τα αντιλαϊκά πακέτα, όπου και χώρεσαν ένα σωρό από άλλες διατάξεις όπως και τη μείωση των συντάξεων, την παραπέρα αύξηση στο ΦΠΑ και τους άλλους φόρους κατανάλωσης, το πάγωμα των προσλήψεων με την παράλληλη μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο, την καρατόμηση κοινωνικών δαπανών κ.ο.κ.

Με βάση και τη χτεσινή κυβερνητική εγκύκλιο η δεύτερη στη σειρά μείωση των αποδοχών στο δημόσιο μπήκε σε εφαρμογή από χτες 1η του Ιούνη και προβλέπονται:

  • Επιπλέον μειώσεις 8% στα κάθε είδους επιδόματα σε συνέχεια των μειώσεων κατά 12% που μπήκαν αναδρομικά και ισχύουν από 1η Γενάρη 2010. Η σούμα για το 2010 φτάνει σε 20% και έχει συνέχεια με την καρατόμηση στο 13ο και 14ο μισθό που τα μετατρέπουν σε επιδόματα ελεημοσύνης.
  • Στις πρώην ΔΕΚΟ και όπου αλλού δεν υπάρχουν επιδόματα από 1η του Ιούνη 2010 εφαρμόζεται το μέτρο της μείωσης των μισθών κατά 3% σε συνέχεια της μείωσης κατά 7% που ξεκίνησε από την 1η Γενάρη (σύνολο 10% για το 2010). Η διάταξη έχει ισχύ και για επιχειρήσεις όπου το δημόσιο έχει πάνω από το 50% των μετοχών (π.χ. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ,) όπως και σε ΝΠΙΔ που επιδοτούνται από τον προϋπολογισμό.
  • Τα επιδόματα Χριστουγέννων πέφτουν στα 500 ευρώ και τα επιδόματα Πάσχα και άδειας από 250 ευρώ το καθένα. Και αυτά στη περίπτωση που οι κάθε είδους μεικτές αποδοχές δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ το μήνα.

Με υπουργική απόφαση καθορίζονται τα τεκμαρτά ποσά ΦΠΑ για τους ιδιοκτήτες ταξί που αφορούν μόνο στον α' εξάμηνο του 2010, τα οποία και διαμορφώνονται από 220 έως 390 ευρώ, ανάλογα με την έδρα. Από την 1η Ιούλη οι ταξιτζήδες υπάγονται σε καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ