Σάββατο 5 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Νέα επιδείνωση το Μάη

Τρία στα τέσσερα νοικοκυριά αναμένουν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης

Νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, το Μάη, διαπιστώνει η σχετική έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 61,9 μονάδες. Ταυτόχρονα, το 73% των νοικοκυριών αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες. Η επιδείνωση που προήλθε μετά από μια σχετική σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος τους προηγούμενους μήνες, οφείλεται - σύμφωνα με την έρευνα - στις υπηρεσίες και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώθηκε στις 74,9 μονάδες τον Μάη (από 80,6 μονάδες τον Απρίλη). Το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι «η νέα υποχώρηση των προσδοκιών, αν και ήπια, αντανακλά την προεξόφληση από τις επιχειρήσεις των δυσμενών επιπτώσεων, κυρίως σε σχέση με την πορεία της ζήτησης». Επίσης: σημειώνεται υποχώρηση στις εκτιμήσεις για παραγγελίες και ζήτηση. Σταθερότητα σημειώνεται για την εξέλιξη της παραγωγής τους επόμενους 3 - 4 μήνες. Τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων σημείωσαν νέα άνοδο το Μάη. Υποχώρηση σημειώνουν και οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές τους επόμενους μήνες. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Καταναλωτικά Αγαθά, διαμορφώθηκε το Μάη στις 74,5 μονάδες (από 80,1 μονάδες), στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τα περσινά (75,5 μονάδες). Ο Δείκτης στα Κεφαλαιουχικά Αγαθά καταγράφει μικρή πτώση στις 64,8 μονάδες (από 69,9), σε ελαφρώς χαμηλότερη επίδοση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή (66,8 μονάδες). Υποχώρηση των προσδοκιών καταγράφεται στα Ενδιάμεσα Αγαθά, στις 78 μονάδες (από 84,1), 10 μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή επίδοση.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές παραμένει σχεδόν αμετάβλητος τον Μάη στις 44 μονάδες (από 44,6 μονάδες). «Οι προοπτικές του τομέα παραμένουν έτσι έντονα δυσμενείς, αφού οι διακυμάνσεις συνεχίζονται, χωρίς να παγιώνεται ακόμη κλίμα σταθεροποίησης, έστω και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα», αναφέρει η έρευνα. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο διαμορφώνονται στις 64,3 μονάδες (από 64). Στις Υπηρεσίες σημειώθηκε το Μάη νέο χαμηλό ρεκόρ, στις 56,8 μονάδες (από 64,1 μονάδες).

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί για έβδομο μήνα και διαμορφώνεται στις -67 μονάδες (από -61 μονάδες). Στην έρευνα σημειώνεται ότι «οι Ελληνες καταναλωτές, όχι μόνο καταλαμβάνουν σταθερά την πρώτη θέση στην κλίμακα απαισιοδοξίας, αλλά απέχουν πλέον σημαντικά από τους αμέσως πιο απαισιόδοξους, τους Ρουμάνους (στις -56 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και Βούλγαρους (-43 μονάδες)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ