Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση ενεργειακών συνεργασιών

Προτεραιότητα για τη Ρωσία ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Επιβεβαίωση και ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου των δύο χωρών προκύπτει από τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν χτες στη Μόσχα.

Με το Πρωτόκολλο της 7ης Συνόδου της Μεικτής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας επιβεβαιώθηκε ότι ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία. Στον τομέα του φυσικού αερίου εκφράζεται η επιθυμία των δύο μερών για επέκταση του υφιστάμενου συμβολαίου προμήθειας και μετά το 2016 που λήγει. Σύντομα θα αρχίσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), εκφράστηκε «αμοιβαίο ενδιαφέρον» για συνεργασίες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα και για τη διασυνοριακή εμπορία, με τη διευκρίνιση από την ελληνική πλευρά ότι «η εν λόγω συνεργασία θα πραγματοποιείται μόνο μέσω ανοικτών διαγωνισμών, βάσει αντίστοιχων οδηγιών της ΕΕ περί λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα συνάδει προς το καθεστώς απελευθέρωσης της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού». Ενδιαφέρον εκφράζεται και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Για τα θέματα αυτά συναντήθηκαν χτες η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα.

Χτες, επίσης, υπογράφτηκε το καταστατικό της Ελληνο-Ρωσικής Μεικτής Εταιρείας του αγωγού «Σάουθ Στριμ» για το τμήμα επί του ελληνικού εδάφους, μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της «Gazprom». Η εταιρεία θα ονομάζεται «South Stream Greece AE», με έδρα την Αθήνα και ισότιμη συμμετοχή των δύο εταίρων. Σύμφωνα με την Ελληνο-Ρωσική Διακρατική Συμφωνία ο αγωγός που θα διέρχεται από την Ελλάδα θα είναι διαμετακομιστικός προς την Ευρώπη και θα τροφοδοτεί την ελληνική αγορά με περίπου 2,5-3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Στον «Σάουθ Στριμ» θα συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα και η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Αυστρία. Η πράξη της ίδρυσης θα λάβει χώρα στην Αθήνα στο προσεχές διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ