Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Για δεξιότητες και σύνταξη στα 70

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο Λουξεμβούργο

Με έμφαση στις δεξιότητες που πρέπει να αποκτούν οι νέοι από ένα εκπαιδευτικό σύστημα καλύτερα συνδεδεμένο με την ευέλικτη αγορά και στην ενίσχυση της λεγόμενης «ενεργού γήρανσης», ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο οι εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης των κρατών - μελών στο Λουξεμβούργο.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, το Συμβούλιο θα υιοθετήσει τα συμπεράσματα της πρωτοβουλίας «Νέες δεξιότητες για νέες δουλειές». Ανάμεσα σε άλλα, αυτή περιλαμβάνει: Τον «εκσυγχρονισμό» των εκπαιδευτικών συστημάτων και της κατάρτισης, τη μεγαλύτερη ευελιξία τους, τη μεγαλύτερη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Δηλαδή, την προετοιμασία πιο ευέλικτων εργαζομένων, την αντικατάσταση της γνώσης με τις δεξιότητες, τη διαμόρφωση ενός εργαζόμενου που θα «μεταπηδάει» από δουλειά σε δουλειά, αφού οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας δείχνουν ότι η σταθερή δουλειά με δικαιώματα αποτελεί παρελθόν.

Την ίδια στιγμή, με τον παραπλανητικό όρο «Ενεργός Γήρανση», οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ θα συζητήσουν και θα πάρουν αποφάσεις για την παραμονή στην εργασία των ηλικιωμένων, καθώς αυτό συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα και την ευημερία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων! Αυτό συνδέεται και με εσωτερικό έγγραφο - σχέδιο για «Πράσινο Βιβλίο», που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με το οποίο «η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2060 οι Ευρωπαίοι θα ζουν επτά χρόνια περισσότερο απ' ό,τι σήμερα. Συνεπώς, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθεί κατά 4 χρόνια και 8 μήνες - από το σημερινό 65 να φτάσει μέχρι και τα 70 χρόνια».

«Υιοθετώντας τα συμπεράσματα της "Ενεργού Γήρανσης", οι υπουργοί θα αναγνωρίσουν ότι στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας τα κράτη - μέλη αντέστρεψαν την τάση για πρόωρη συνταξιοδότηση. Γι' αυτό στην ΕΕ των «27» τα ποσοστά απασχόλησης στις ηλικίες 55 - 64 αυξήθηκαν από 36,9% το 2000 σε 46,2% το 2009». Η ΕΕ «καμαρώνει» επειδή οι εργαζόμενοι παίρνουν όλο και σε μεγαλύτερη ηλικία σύνταξη ή επειδή αναγκάζονται να εργαστούν και ως συνταξιούχοι, αφού οι συντάξεις είναι της ...πείνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ