Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπερταξικό προσωπείο στη βαθιά αντιλαϊκή στρατηγική

Είμαστε «κόμμα λαϊκό, όχι ταξικό» ισχυρίστηκε ο Αντ. Σαμαράς, για να αναλύσει στη συνέχεια το σύνολο των φιλομονοπωλιακών μέτρων που στηρίζει και προτείνει

Φιλολαϊκό προσωπείο στη βαθιά αντιλαϊκή στρατηγική του κόμματός του και στην αντιδραστική ιδεολογία του επιχειρεί να βάλει ο Αντ. Σαμαράς, επιχειρώντας να εξωραΐσει την εικόνα της ΝΔ και να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία της «νέας» ΝΔ, όπως την παρουσίασε στην πολυθεματική προσυνεδριακή συνδιάσκεψη το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αντ. Σαμαράς, δε διαφέρει βέβαια σε τίποτα από την «παλιά», ούτε καν στις μεθόδους εξαπάτησης των λαϊκών μαζών.

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στους προκατόχους του, επειδή τάχα δεν πρόβαλαν τις ιδέες του κόμματος για χάρη της «πολυσυλλεκτικότητας», ωστόσο την ίδια τακτική ακολούθησε και ο ίδιος, αποφεύγοντας βέβαια να προβάλει την αληθινή φυσιογνωμία της ΝΔ, ως παραδοσιακού κόμματος - πυλώνα της αστικής τάξης.

Αντίθετα, προσπάθησε να δώσει στη στρατηγική της ΝΔ υπερταξικό περιεχόμενο, ισχυριζόμενος ότι «είναι κόμμα λαϊκό, όχι ταξικό»(!), αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα χάριν της δημαγωγίας και της ψηφοθηρίας. Με τον ίδιο στόχο επανέλαβε ότι ιδεολογία του κόμματος είναι ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός», επιχειρώντας κι αυτός να πείσει ότι μπορεί να υπάρξει «καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο».

Πιο αποκαλυπτικός έγινε αναφερόμενος στο σκέλος του φιλελευθερισμού, λέγοντας ότι «έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και την υπέρβαση του παρασιτισμού». Ενώ το «κοινωνικός» «παραπέμπει στη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και ευπαθών κατηγοριών».

Αναζητά μάταια στρατηγικές διαφορές

Αναζητώντας μάταια διαφορές με τη στρατηγική που υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η ιδεολογία του δεν έχει καμία σχέση με το «σοσιαλιστικό νεοφιλελευθερισμό» που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Επικαλέστηκε γι' αυτό το «όχι» στο μνημόνιο που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα, τα μέτρα του οποίου όμως στηρίζει αναφανδόν η ΝΔ.

«Δικαίωση» για τη στάση του κόμματός του αναζήτησε δημαγωγικά στην εικόνα της «απόλυτης σύγχυσης» που παρουσιάζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης αναφορικά με την εφαρμογή του μνημονίου, «δείχνοντας στο πανελλήνιο και κατηγορώντας ο ένας τον άλλον ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν στη Βουλή», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «τι έχουν να πουν σήμερα τα λίγα εξαπτέρυγα του κ. Παπανδρέου, που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ», φωτογραφίζοντας την Ντ. Μπακογιάννη και τους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ στοχοποίησε ξανά το δικαίωμα στην απεργία και στις διαδηλώσεις, στο όνομα του σεβασμού «στη γνώμη της πλειοψηφίας», δικαιολογώντας έτσι τη σκληρή, όπως τη χαρακτήρισε, στάση του κόμματός του στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, η μόνη αναφορά που έκανε ο Αντ. Σαμαράς ήταν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ούτε κοινωνική συνοχή όταν κόβονται οι συντάξεις στα 480 ευρώ», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η διαφωνία του εξαντλείται με τη φραστική αποδοκιμασία του συγκεκριμένου «ύψους» των συντάξεων και όχι στην κατάργηση των συντάξεων και στη μετατροπή τους σε προνοιακό επίδομα.

Αυτό άλλωστε ήταν το πνεύμα της χτεσινής τοποθέτησης του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη «να συμφωνήσουμε, αν είναι δυνατόν - και νομίζουμε ότι είναι δυνατόν - στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που επιβάλλονται για να έχουμε διαρθρωτικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό».

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά ότι συρρικνώνει τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη «σε απόκομμα τύπου Πολιτικής Ανοιξης», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η ίδια θα σπεύσει να επωφεληθεί από το κενό που διαπιστώνει ότι δημιουργείται, ενδεχομένως και με τη δημιουργία νέου κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ