Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε επιχειρήσεις

Την ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας και με την ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει μετά και τη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Και στη χτεσινή συνάντηση η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επέμενε στη λεγόμενη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που εκτός απ' τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, θα περιλαμβάνει διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις για νοσηλείες μιας μέρας και τούτο για να μην παραβιαστεί η λεγόμενη λίστα των τακτικών περιστατικών. Και σε περίπτωση που ο ασθενής, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, η εισαγωγή θα γίνει στο εφημερεύον και όχι στο νοσοκομείο που εξετάστηκε το περιστατικό.

Εργασιακές σχέσεις λάστιχο

Απ' τα λεγόμενα της υπουργού προέκυψε ότι αυτή η ολοήμερη λειτουργία θα είναι μια υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού, στην οποία αρχικά θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό (γιατροί και νοσηλευτές), με χρησιμοποίηση στη συνέχεια επικουρικού προσωπικού. Δηλαδή δε θα λειτουργήσει μια βάρδια ακόμα με εργαζόμενους που θα έχουν πλήρη και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά με εξουθένωση μέσω των υπερωριών των ήδη εργαζομένων - ή άλλων μορφών απασχόλησης - ή με προσλήψεις ελαστικών σχέσεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Μέσα από αυτή την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων επιδιώκεται, σύμφωνα με τα λεχθέντα της υπουργού, η σύναψη συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Που σημαίνει πληρωμή της παροχής των υπηρεσιών, επομένως εμπορευματοποίηση, την οποία αντικειμενικά επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι. Ενώ ανοίγεται ο δρόμος εκμετάλλευσής τους από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, μέσω συμφωνιών.

Η υπουργός, όπως έλεγαν συνδικαλιστές που πήραν μέρος στη συνάντηση, φάνηκε ικανοποιημένη αν τα δημόσια νοσοκομεία καταφέρουν και πάρουν το 20% των περιστατικών που κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και τα οποία καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή η κυβέρνηση εκείνο που την ενδιαφέρει δεν είναι η πλήρης και καθολική κάλυψη των λαϊκών αναγκών και τα συμφέροντα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά ο λεγόμενος ανταγωνισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα για το σύστημα των εφημεριών των νοσοκομείων η υπουργός ανέφερε ότι αυτά θα διευθετηθούν με την τεχνοοικονομική μελέτη του νομοσχεδίου, τη δημοσιοποίηση του οποίου προσδιόρισε τις επόμενες μέρες.

Αποχώρησε η ΔΗΠΑΚ

Μετά την ενημέρωση της υπουργού Υγείας, ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» Νίκος Μπουντούρογλου στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ ζήτησε το λόγο και δήλωσε ότι αποχωρεί απ' τη συνάντηση, καλώντας και τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων να αποχωρήσουν από ένα διάλογο που μεταξύ των άλλων οδηγεί στο τελειωτικό ξεπούλημα του δημόσιου συστήματος Υγείας και μετατρέπει τον όρκο του Ιπποκράτη σε εμπορικό συμβόλαιο. Οι παρατάξεις του Μετώπου - στηρίζεται απ' το ΣΥΝ - της ΠΑΣΚ Γιατρών και της ΔΗΚΝΙ παρέμειναν στη συνάντηση στην οποία δε συμμετείχε η Αριστερή Ριζοσπαστική Συσπείρωση Ιατρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ