Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΧΤΙΔΑΣ ΝΟΤΙΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο σοσιαλισμό εξαλείφθηκε η υλική βάση της ανισοτιμίας

Με θέμα τις κατακτήσεις της γυναίκας στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες μίλησε την Τετάρτη η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Από την προχθεσινή εκδήλωση. Στο βήμα η Αιμιλία Αγκαβανάκη
Από την προχθεσινή εκδήλωση. Στο βήμα η Αιμιλία Αγκαβανάκη
Μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» για να χωρέσει τον κόσμο που συγκεντρώθηκε την Τετάρτη, στην εκδήλωση της Αχτίδας των Νοτίων συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με θέμα τη γυναίκα στο σοσιαλισμό.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι συγκεντρωμένοι παρακολούθησαν την ομιλία της Αιμιλίας Αγκαβανάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, το βίντεο, παραγωγής του «902», για τις κατακτήσεις των γυναικών στο σοσιαλισμό, αλλά και τις μαρτυρίες γυναικών πολιτικών προσφύγων από την παραμονή τους στις σοσιαλιστικές χώρες, που διαβάστηκαν στο κλείσιμο της εκδήλωσης. Πρόκειται για ντοκουμέντα από την 3η Συνδιάσκεψη που πραγματοποίησε το ΚΚΕ το 1950, την πλήρη έκδοση των οποίων προγραμματίζει η «Σύγχρονη Εποχή».

Στην ομιλία της η Αιμιλία Αγκαβανάκη τόνισε πως «η θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό υπήρξε ασύγκριτα ανώτερη από τη θέση της γυναίκας και στην πιο αναπτυγμένη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία». Η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, επισήμανε, άνοιξε το δρόμο, έθεσε τις βάσεις για να γίνει πράξη η ισοτιμία των γυναικών. Η υλική βάση της ανισοτιμίας στο σοσιαλισμό εξαλείφθηκε. Παρέμεναν ωστόσο στοιχεία ανισοτιμίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, καθυστερημένες αντιλήψεις, στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη συνείδηση.


Και αυτό γιατί η σοσιαλιστική - κομμουνιστική συνείδηση καλλιεργείται ανάλογα με την έκταση και το βάθος των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής. Γιατί ο σοσιαλισμός αποτελεί την πρώτη, την ανώριμη βαθμίδα του κομμουνιστικού κοινωνικο-οικονομικού σχηματισμού και το ξεπέρασμα των ανισοτήτων και των αντιθέσεων που παραμένουν, όπως αυτή ανάμεσα στα δύο φύλα, απαιτεί την εμβάθυνση των νέων σχέσεων παραγωγής.

Οι αδυναμίες, τα λάθη, οι παρεκκλίσεις στη σοσιαλιστική οικοδόμηση και, τελικά, η αντεπανάσταση δεν αναιρούν την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που έχει πια σαπίσει, δεν έχει να δώσει στις εργαζόμενες γυναίκες τίποτε άλλο από βάσανα. Η σημερινή καπιταλιστική οικονομική κρίση και τα βάρβαρα μέτρα που λαμβάνονται στο όνομά της, το επιβεβαιώνουν.

Μπροστά στη σημερινή επίθεση του κεφαλαίου, η Αιμιλία Αγκαβανάκη κάλεσε τις γυναίκες να κάνουν ένα θαρραλέο βήμα: «Να απεγκλωβιστούν από λογικές συμβιβασμού, φόβου και απογοήτευσης. Να ενισχύσουν την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Να αρνηθούν τις θυσίες που θα φέρουν μεγαλύτερη κερδοφορία στην πλουτοκρατία. Το συμφέρον μας είναι η συσπείρωση, η λαϊκή αντεπίθεση με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, με στόχο να ανοίγει ο δρόμος προς όφελος του λαού, για τη δική του εξουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθοριστική η συμβολή της γυναίκας στη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας (2010-12-15 00:00:00.0)
Δραστηριότητες του ΚΚΕ (2010-06-16 00:00:00.0)
Για τη θέση της γυναίκας στο σοσιαλισμό (2010-06-05 00:00:00.0)
Διήμερο για την ισοτιμία της γυναίκας (2010-04-20 00:00:00.0)
Διήμερο για την ισοτιμία της γυναίκας (2010-04-18 00:00:00.0)
Γυναίκα και Σοσιαλισμός (2010-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ