Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Πρόσκληση για ... ακόμα περισσότερα κέρδη

Προωθούνται άμεσα 22 έργα ύψους 2 δισ. ευρώ

Αποφασισμένη να στηρίξει τα επιχειρηματικά κέρδη σε βάρος του δημοσίου και των εργαζομένων συνολικά, εκχωρώντας μέσω των Συμπράξεων Ιδιωτικού - Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) την ανάπτυξη και εκμετάλλευση βασικών υποδομών και υπηρεσιών, εμφανίζεται η κυβέρνηση, που υπόσχεται νέες ευκαιρίες, νέες χρηματοδοτήσεις και σύντομες διαδικασίες, για το μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας».

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, ανακοίνωσε χτες την προώθηση 22 έργων ύψους 2 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 52 έργα ύψους 5,7 δισ. ευρώ που είχαν καταληχθεί το 2005. Τα υπόλοιπα έργα εξετάζονται από αρμόδια επιτροπή και αναμένεται η απένταξη εκείνων που θα κριθούν μη ώριμα ή ότι δεν έχουν πλέον σκοπιμότητα, όπως θα γίνει με έργα κατασκευής κτιρίων για στέγαση νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, που ανατρέπονται από το σχεδιασμό του «Καλλικράτη». Τα έργα που προωθούνται αφορούν σε σχολεία, φοιτητικές εστίες, Δικαστικά Μέγαρα, υποδομές αστικών συγκοινωνιών, Πυροσβεστικής, ΕΛ.ΑΣ., διαχείριση απορριμάτων και υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων. Η υπουργός Οικονομίας έπλεξε το εγκώμιο των ΣΔΙΤ, θέλοντας να πείσει ότι δε συνιστούν ιδιωτικοποίηση, παρότι οι ιδιώτες απολαμβάνουν υπερκέρδη επιβαρύνοντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, εκμεταλλευόμενοι δημόσια περιουσία και αμέριστη στήριξη και εγγυήσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις του δικομματισμού. Εξάλλου, η κυβέρνηση είναι υπερήφανη για το θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ, που προώθησε το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς μας το ζητούν και για... εξαγωγή. Τα πλεονεκτήματά του ανέπτυξε χτες η υπουργός μιλώντας σε Περιφερειακό Συνέδριο για τις ΣΔΙΤ στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που διοργάνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με την υπουργό, η Ελλάδα αναλαμβάνει να διαδώσει τις γνώσεις της για τις ΣΔΙΤ στην ευρύτερη περιοχή και ήδη «συνεργάζεται» με την Κροατία.

Η «νέα πολιτική» της κυβέρνησης υπόσχεται στους επιχειρηματίες: Ενεργοποίση νέων κοινοτικών πόρων («jessica») και προεγκρίσεις για ευνοϊκή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου κατά την περίοδο κατασκευής. Επίσης, διεύρυνση του αριθμού των υποψήφιων αναδόχων των έργων και μείωση του χρόνου δημοπράτησης με απλοποίηση των διαδικασιών επιλογής. Επιπρόσθετοι πόροι αναμένεται να εξευρεθούν μέσω του ΕΣΠΑ και της αναμόρφωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι νέοι τομείς ΣΔΙΤ είναι: Περιβάλλον, τουρισμός, πολιτισμός, υποδομές και δίκτυα, λιμενικές υποδομές θαλάσσιου τουρισμού, πληροφορική, εκπαίδευση, Υγεία και η ...αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η υπουργός κάλεσε δημόσιους φορείς και ιδιώτες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, και ανέφερε ότι εξετάζονται βιολογικοί καθαρισμοί, μονάδες αφαλάτωσης, μαρίνες, θεματικά πάρκα, τουριστικές υποδομές, νοσοκομεία, σχολεία, έως και εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Η υπουργός δήλωσε επίσης ότι η κυβερνητική επιτροπή, υπό την εποπτεία του Θ. Πάγκαλου, έχει ξεμπλοκάρει ιδιωτικά έργα 2 δισ. ευρώ και αναμένονται άλλα 2 δισ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζωτική ανάγκη για το λαό να γίνουν δική του ιδιοκτησία (2010-08-21 00:00:00.0)
Οι κρουνοί του κέρδους (2009-08-24 00:00:00.0)
Είναι πολλά τα λεφτά... (2009-06-25 00:00:00.0)
Τροφοδοτούν με σίγουρα κέρδη τους ιδιώτες (2007-03-02 00:00:00.0)
Και άλλες ΣΔΙΤ (2006-11-10 00:00:00.0)
Μαθήματα εξασφάλισης κερδών για το κεφάλαιο (2006-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ