Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Νέες ανατιμήσεις μέσω ΑΠΕ

Με αύξηση του τέλους ΑΠΕ κατά 1.756%, προϊδεάζουν για τα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά

Νέες ανατιμήσεις υπέρ των ενεργειακών κολοσσών, αποφάσισε να επιβάλει στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της αύξησης του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 1.756% (!) για τις επαγγελματικές συνδέσεις (εμπορικά, βιομηχανικά, βιοτεχνικά αγροτικά τιμολόγια, κλπ). Μέχρι στιγμής, τα τιμολόγια για οικιακό ρεύμα δε θα αυξηθούν, ενώ οι κυβερνώντες σε μια σαφή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ανακοίνωσαν εκπτώσεις 10- 20% για φτωχά νοικοκυριά με πολύ χαμηλές καταναλώσεις. Βέβαια, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν ήδη επιβαρυνθεί κατά 5,5- 9% με τα πρόσθετα τέλη που ισχύουν από τον Μάη και από την πρώτη αύξηση του ΦΠΑ, ενώ έπεται και η δεύτερη δόση.

Η κυβέρνηση με τον τρόπο που ανακοίνωσε τις αποφάσεις της, είναι ολοφάνερο ότι προσπαθεί να κρύψει την επερχόμενη «καταιγίδα» ανατιμήσεων, που σε αυτή τη φάση πήρε ...παράταση. Ωστόσο, η εξαίρεση της αύξησης του τέλους ΑΠΕ για τα οικιακά νοικοκυριά ισχύει για «την παρούσα φάση» και αποφασίστηκε κυρίως σε σχέση με τη διαχείριση του πληθωρισμού, όπως αποκάλυψε εμμέσως και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, που συζήτησε το θέμα προχτές με την Τ. Μπιρμπίλη.

Το τέλος ΑΠΕ θα αυξηθεί από 30 λεπτά σε 5,57 ευρώ ανά 1.000 kWh κατανάλωσης. Σύμφωνα με το υπουργείο, «η εξαίρεση των οικιακών καταναλωτών στην παρούσα φάση, αποφασίστηκε ώστε να προστατευθούν οικονομικά ευπαθείς και ευάλωτοι καταναλωτές». Φαίνεται ότι στην επόμενη «φάση» αυτή η... προστασία θα αναιρεθεί, καθώς από το τέλος ΑΠΕ αναμένουν τα υπερκέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ, που απολαμβάνουν μακροχρόνιες συμφωνίες εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους σε υπέρογκες τιμές. Την αύξηση του τέλους είχε εισηγηθεί το περασμένο έτος στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ο ΔΕΣΜΗΕ, (διαχειριστής συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας), που έπρεπε να πληρώσει τους ιδιώτες παραγωγούς και εμφάνιζε κενά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του. Η πρότασή του τότε ήταν για αύξηση στα 2,15 ευρώ ανά 1.000 kWh.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον περασμένο Δεκέμβρη, σύμφωνα με την οποία αυξήθηκε αναδρομικά η αποζημίωση προς τους παραγωγούς ΑΠΕ από την 1.1.2009! Εκτιμάται ότι μόνο από την αναδρομική αύξηση, υπήρξε επιβάρυνση 20 εκατ. ευρώ στο ΔΕΣΜΗΕ. Παρ' όλα αυτά, τον Δεκέμβρη του 2009, ύστερα από παρουσίαση σχετική με τον υβριδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Ικαρία και τις δηλώσεις ότι η βιωσιμότητά του εξαρτάται από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του τέλους. Οι «ήξεις - αφήξεις» του ΠΑΣΟΚ δεν είναι κάτι νέο. Στις 29.7.2009 - λιγότερο από ένα χρόνο πριν - οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σ. Κουβέλης, Φ. Σαχινίδης και Μ. Χρυσοχοΐδης, σε ερώτησή τους στη Βουλή, απέναντι στο ενδεχόμενο αύξησης του τέλους ΑΠΕ, ανέφεραν: «Κατανοείται ότι με την προαναφερθείσα ενέργεια διαμορφώνεται μια κατάσταση πολεμικής απέναντι στην ανάπτυξη των ΑΠΕ με την άδικη μετακύλιση του κόστους στον τελικό καταναλωτή; Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης ή η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ; Μήπως η ενδεχόμενη αύξηση του ειδικού τέλους έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα ενδεδυμένη με το μανδύα της πράσινης ενέργειας;».

Μετά από όλα αυτά, και ενώ η κυβέρνηση - βάζοντας μπροστά και το ΔΝΤ, με το οποίο έχουν κοινούς στόχους - επεξεργάζεται νέα τιμολόγια και νέες κοστολογήσεις που θα εκτινάξουν από το 2011 τα τιμολόγια, επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός των λαϊκών νοικοκυριών με τη θέσπιση του ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο). Προβλέπει μείωση κατά 10% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (όλα τα τέλη θα εισπράττονται κανονικά) με τις εξής προϋποθέσεις: Εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, τετραμηνιαία κατανάλωση από 200 έως 800 kWh, πρώτη κατοικία, χρήση μονοφασικού μετρητή. Εάν η κατανάλωση φτάσει τις 1.000 kWh, οι 200 τελευταίες θα τιμολογηθούν χωρίς την έκπτωση. Πάνω από τις 1.000 θα πάψει να ισχύει. Ανεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες θα έχουν έκπτωση 20%, εφόσον πληρούν και τις παραπάνω προϋποθέσεις. Υπολογίζεται αρχικά ότι το μέτρο αφορά 600 χιλ. συνδέσεις, ωστόσο οι πρόσθετοι περιορισμοί αναμένεται να μειώσουν αυτόν τον αριθμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ