Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Φάμπρικα κατασχέσεων για μικροποσά

Η μαρίδα στο στόχαστρο, στο απυρόβλητο οι καρχαρίες

Φάμπρικα κατασχέσεων σε βάρος ανήμπορων μικροοφειλετών της Εφορίας έχει στήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τις συνταγές και την τεχνογνωσία του ΔΝΤ, αλλά και ιδιωτών συμβούλων που έχουν επιτελικό ρόλο σε κομβικά σημεία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Την ίδια στιγμή προκλητικά στο απυρόβλητο παραμένει μια μικρή δράκα από μεγαλοοφειλέτες που έχουν φεσώσει την Εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει, με όνομα και διεύθυνση, τη λίστα με περίπου 6.500 πλουτοκράτες που έχουν σωρεύσει ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους πάνω από 15 δισ. ευρώ, ή πάνω από το 85% από τις συνολικά βεβαιωμένες οφειλές. Να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω παραμένουν «οικονομικά ενεργοί» και δεν έχουν κηρύξει πτώχευση.

Αντί για αυτούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να ψαρεύει τη μαρίδα, τους εκατοντάδες χιλιάδες μικροοφειλέτες με ελάχιστα ή ακόμη και ευτελή χρέη. Οι πρακτικές αυτές φτάνουν ακόμη και στο σημείο κατάσχεσης μικροαντικειμένων του νοικοκυριού, όπως τραπέζια, καρέκλες, τηλεοράσεις, ψυγεία, κ.ά. που ακόμη και με βάση τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις θεωρούνται «ακατάσχετα». Η πρακτική αυτή συνεχίζει ακόμη και σήμερα και αυτό παρά τις διάφορες διευκρινιστικές εγκυκλίους για το ακατάσχετο σε «είδη που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του νοικοκυριού». Και βέβαια την κυβέρνηση δεν την κόφτουν οι «στοιχειώδεις ανάγκες του λαϊκού νοικοκυριού», άλλωστε με την πολιτική και τις αποφάσεις τους έχουν αποδείξει το ακριβώς αντίθετο. Το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρονται και για τέτοιου είδους κατασχέσεις έχει να κάνει μόνο με την ευτελή ή ανύπαρκτη αξία αυτών των αντικειμένων, με το γεγονός ότι η τέτοια κατάσχεση τους είναι και οικονομικά ασύμφορη. Από την άλλη, με βάση τους νόμους τους και τις πρακτικές τους, στέλνουν μαζικά τα κατασχετήρια ακόμη και για πρώτη κατοικία, ακόμη και για οφειλές μικροποσών. Αυτές είναι οι συνταγές που πήραν από ΕΕ - ΔΝΤ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, αυτές ακριβώς εφαρμόζουν.

Σε μια ξεδιάντροπη ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών και με αφορμή νέο κρούσμα κατάσχεσης αντικειμένου ευτελούς αξίας, σημειώνει ότι θα «διενεργηθεί έρευνα, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της πρωταρχικής πολιτικής βούλησης, που δεν είναι άλλη από την προστασία των πολιτών από κατασχέσεις βασικών αγαθών», προφανώς δηλαδή στα «βασικά αγαθά» δε χωράνε μισθοί και συντάξεις, που τα έχουν καρατομήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ