Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική

Μοιράζουμε εκατομμύρια στις εύρωστες επιχειρήσεις, τους διαμήνυσε η υπουργός Ανάπτυξης

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση, εξέφρασαν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας μέσα από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) που έγινε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, με κεντρική ομιλήτρια την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Η υπουργός αναφέρθηκε στην «αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης», παραθέτοντας διάφορα υποπρογράμματα που στόχο έχουν να μοιράσουν μερικά εκατομμύρια ευρώ στις εύρωστες επιχειρήσεις που μπορούν να τα διεκδικήσουν. Μιλώντας για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη Βόρεια Ελλάδα, επιδόθηκε σε γενικότητες, αναφέροντας 4 βασικούς άξονες: «Μεταφορικός και ενεργειακός άξονας ΝΑ Ευρώπης. Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αύξηση της εσωστρέφειας. Πόλος Ερευνας, Τεχνολογίας και καινοτομίας. Διακρατικές - διαπεριφερειακές συνεργασίες». Πρόσθεσε ότι στο διασυνοριακό πρόγραμμα με τη Βουλγαρία χρηματοδοτήθηκαν δράσεις 265 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, μιλώντας στο ανοιχτό - πανηγυρικό μέρος της Συνέλευσης, προειδοποίησε για πιθανό νέο κύμα κλεισίματος επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα της πτώσης της κατανάλωσης, της παραγωγής και της μείωσης του τζίρου και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Παρουσιάζοντας συνοπτικά τις αξιώσεις των Βιομηχάνων, σημείωσε ότι πρέπει να έρθουν έσοδα στο κράτος από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Να υπάρξει επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Ζήτησε μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς και τη στήριξη της εξωστρέφειας των εξαγωγικών επιχειρήσεων άμεσα, με επιστροφή του ΦΠΑ ή με συμψηφισμό τους με τις οφειλές των επιχειρήσεων προς το κράτος. Ζήτησε να επανέλθει η μεταποίηση στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας. Να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ειδικά για την παραγωγική βάση της χώρας, αλλά και για την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων.

Να αποκρυσταλλωθεί η πολιτική της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανάπτυξη και να προχωρήσουν τα έργα που έχουν εξαγγελθεί για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπως η αναβάθμιση του λιμανιού, η δημιουργία της Ζώνης Καινοτομίας, η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ