Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ «ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ»
Η κυβέρνηση διευκολύνει τη διείσδυση του κεφαλαίου στον αθλητισμό

«Εκμεταλλεύεται τα υπαρκτά προβλήματα του αθλητισμού τα οποία δημιούργησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να επιβάλει το νόμο και το δίκαιο των επιχειρηματιών», σημείωσε στην εισήγησή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση έγινε χτες στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Στην πρόσκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Κόμματος, ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι αθλητικών ομοσπονδιών (ιστιοπλοΐας, κωπηλασίας, βόλεϊ, πάλης, πινγκ πονγκ, σκακιού, συλλόγων λαϊκού μαζικού αθλητισμού και υπεραποστάσεων, εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρίες), εργαζόμενοι σ' αυτές και προπονητές. Το ΚΚΕ εκπροσώπησαν οι Ν. Σοφιανός (μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος), Θ. Λιάππης (υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και Γ. Γκιόκας (βουλευτής).

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Ν. Σοφιανός, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«H εξαγγελία του λεγόμενου "Εθνικού Αθλητικού Σχεδιασμού" από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού είναι σύμφυτη με τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και τις κατευθυντήριες γραμμές που όριζαν. Οι ρυθμίσεις αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα - τα οποία δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις - και έρχονται να επιβάλουν την "τάξη και το δίκαιο" των επιχειρηματιών στον ελληνικό αθλητισμό.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να καλύψει τις ανάγκες του κάθε αθλήματος. Είναι να διευκολύνει και να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο τη διείσδυση του κεφαλαίου στον τομέα του αθλητισμού αξιοποιώντας τη μαζικότητα, τη δημοφιλία και τη λαϊκότητα των αθλημάτων. Προωθεί την κατηγοριοποίηση για να κατοχυρώσει και νομοθετικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, την ανταποδοτικότητα και την οριστική παράδοση αθλημάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος σε ορισμένα αθλήματα αποτελεί αντανάκλαση της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό και των αντίστοιχων προϊόντων της βιομηχανίας θεάματος που έχει στηθεί γύρω απ' αυτά. Το πάντρεμα αθλητισμού - τουρισμού εντάσσεται σ' αυτή τη λογική. Ο αθλητισμός σε ρόλο ατραξιόν για τους τουρίστες, με διοργάνωση δραστηριοτήτων, τουρνουά με μεγάλα ονόματα κ.ά. ως μέρος στα πακέτα προσφοράς.

Οι μεθοδεύσεις αυτές εναρμονίζονται και με τις αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας με το σχέδιο "Καλλικράτης". Ο αθλητισμός θα περάσει στην αρμοδιότητα δήμων και περιφερειών. Ετσι, π.χ., θα μπορούν απευθείας οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, να αξιοποιούν υποδομές, δηλαδή τη λαϊκή περιουσία, για να στήνουν "μπίζνες". Αλλωστε, με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις η σχέση τουρισμού - αθλητισμού αποτελεί προτεραιότητα στρατηγικού χαρακτήρα για την κυβέρνηση.

Με το πρόσχημα της "τάξης" στα οικονομικά, ουσιαστικά στραγγίζει τη χρηματοδότηση των αθλημάτων, αποκόβει την ανάπτυξή τους και στερεί το δικαίωμα για σωματική άσκηση από τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Εντύπωση κάνει επίσης ότι τα κριτήρια κατάταξης, εκ των οποίων κάποια έχουν βάση, έρχονται σε ορισμένες περιπτώσεις σε αντίθεση με την κατηγοριοποίηση. Προδίδοντας τις διαθέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ενώ ως κριτήρια μπαίνουν οι κλιματολογικές συνθήκες και η γεωγραφική ιδιοσυστασία, η ορειβασία, το θαλάσσιο σκι, η τεχνική κολύμβηση υποβαθμίζονται. Και ενώ η Ελλάδα "βρέχεται" από θάλασσα και έχει πολλούς ορεινούς όγκους. Η πάλη, η άρση βαρών δε βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις παρόλο που η παράδοση αποτελεί κριτήριο.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο σχεδιασμός του κράτους για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη) ώστε όλα τα αθλήματα να αναπτύσσονται με βάση τις ανάγκες τους. Είναι προφανές ότι οι ανάγκες δεν είναι ίδιες για όλα τα αθλήματα. Γι' αυτό χρειάζονται κριτήρια, όπως η μαζικότητα, κ.ά. Κύριος στόχος είναι - μέσα από τη μαζική συμμετοχή του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας - η διαμόρφωση ολοκληρωμένης κοινωνικής προσωπικότητας και η θωράκιση της υγείας. Το κράτος πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα αυτή τόσο μέσα από το σχολείο όσο και από το σωματείο που δραστηριοποιείται σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά».

Στη συνέχεια ο Ν. Σοφιανός παρέθεσε ορισμένες από τις θέσεις - προτάσεις του ΚΚΕ, ενώ ο Γ. Γκιόκας αναφέρθηκε στις εντός Βουλής δράσεις του Κόμματος για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ