Παρασκευή 11 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Υποπτες επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ελικόπτερα και μαχητικά των κατοχικών δυνάμεων είχαν περικυκλώσει το χωριό της Κανταχάρ, στο οποίο γαμήλιο γλέντι μετατράπηκε σε μακελειό το βράδυ της Τετάρτης. Παρά το γεγονός ότι οι κατοχικές δυνάμεις και οι αφγανικές αρχές επιχειρούν να αποδώσουν τη σφαγή 40 και πλέον αμάχων και τον τραυματισμό 80 τουλάχιστον καλεσμένων, που συμμετείχαν στο γλέντι, σε «μαχητές των Ταλιμπάν», λέγοντας ότι «πιθανότατα καμικάζι ανατινάχθηκε ανάμεσά τους», οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στο μακελειό, κατηγορώντας τις κατοχικές δυνάμεις για προβοκάτσια. Δηλώσεις που φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από κατοίκους της περιοχής.

Με υποσχέσεις για μεγαλύτερες δαπάνες για τη στήριξη της κατοχής και ενίσχυσή της εμφανίστηκε στην πρώτη του αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που χτες προσγειώθηκε στη Χελμάντ και στη συνέχεια επιθεώρησε τα βρετανικά κατοχικά στρατεύματα. Ο Ντ. Κάμερον επανέλαβε ότι η Βρετανία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν, για «όσο χρειαστεί», σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, υπεραμυνόμενος με τη σειρά του την επικείμενη μεγάλη επίθεση στην περιοχή της Κανταχάρ. Τη δέσμευση της Γαλλίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν επαναβεβαίωσε χτες και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που υποστήριξε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μάχεται την «αλ Κάιντα και την τρομοκρατία».

Ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, από την πλευρά του υποστήριξε ότι η επιχείρηση στην Κανταχάρ πρέπει να καθυστερήσει προκειμένου να εξασφαλίσει η κατοχή όσο το δυνατό μεγαλύτερη «λαϊκή υποστήριξη». Την ίδια στιγμή στο Πακιστάν εξακολουθούν οι αμερικανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα ακόμα τρεις άνθρωποι φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν» να χάσουν χτες τη ζωή τους, στο Βόρειο Ουαζιριστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ