Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Αισιόδοξες δηλώσεις Ανάν μετά τη λήξη του πολέμου...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-

Ελπίδες για την έναρξη μίας ειρηνικής εποχής στο Κέρας της Αφρικής εξέφρασε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με αφορμή τη λήξη του δίχρονου πολέμου ανάμεσα σε Ερυθραία και Αιθιοπία και την επίσκεψή του στην αιθιοπική πρωτεύουσα, μία περίπου βδομάδα πριν την υπογραφή της επίσημης συνθήκης ειρήνης στις 12 του Δεκέμβρη στο Αλγέρι.

«Η υπογραφή της συνθήκης θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη μιας σαφούς χαρτογράφησης των μεθοριακών περιοχών μήκους χιλίων χιλιομέτρων και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου αμφοτέρων χωρών, αλλά και θα σημάνει την αρχή για την εξεύρεση τρόπων επούλωσης των κοινωνικών πληγών που προκάλεσε ο πόλεμος και την κατάρτιση προγραμμάτων για την οικονομική ανοικοδόμηση των δύο χωρών», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ λίγο μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Μέλες Ζενάουι.

Το ίδιο 24ωρο, κατέφθασαν στις μεθοριακές περιοχές των δύο χωρών οι πρώτοι 150 Ολλανδοί κυανόκρανοι από τη συνολική δύναμη των 4.220 στρατιωτών και στρατιωτικών παρατηρητών που πρόκειται να αναπτύξουν συνολικά τα Ηνωμένα ΕΘνη.

Ο πόλεμος μεταξύ Αιθιοπίας - Ερυθραίας ξέσπασε το Μάη του '98 με αφορμή ανεπίλυτες μεθοριακές διαφορές που προέκυψαν από το 1993, οπότε η Ερυθραία κηρύχτηκε ανεξάρτητο κράτος. Η λήξη των αιματηρών συγκρούσεων, που θα επισημοποιηθεί με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης στο Αλγέρι, ήρθε με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών δεκάδων χιλιάδων ατόμων και κύμα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ