Σάββατο 12 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
«Το Ιράν δεν μπορεί να γίνει μέλος»

Από τη συνάντηση των ηγετών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης
Από τη συνάντηση των ηγετών της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης
Χτες, Παρασκευή, 11 του Ιούνη, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν πραγματοποιήθηκε Σύνοδος Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ). Η ΟΣΣ είναι περιφερειακή οργάνωση που ιδρύθηκε το 2001 και μέλη της είναι το Καζαχστάν, η Κίνα, η Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν, η Ρωσία και το Τατζικιστάν. Το Ιράν, το Πακιστάν, η Ινδία και η Μογγολία έχουν το καθεστώς του «παρατηρητή», ενώ η Λευκορωσία και η Σρι Λάνκα έχουν το καθεστώς του «εταίρου».

Στο κέντρο της προσοχής των συμμετασχόντων στη Σύνοδο Κορυφής της ΟΣΣ ήταν η εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου συμπεριλήφθηκαν επίσης και τα προβλήματα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, η κατάσταση στην Κιργισία καθώς επίσης και η διευθέτηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Στις εργασίες της ΟΣΣ πήρε μέρος και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Κίνας.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως τα σχέδια στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και των τεχνολογιών θα πρέπει να υποστηριχθούν πρώτ' απ' όλα στο πλαίσιο της ΟΣΣ. Ο Ρώσος Πρόεδρος αναφερόμενος στην ανθρωπιστική συνεργασία των χωρών - μελών της ΟΣΣ ανακοίνωσε ότι φέτος το φθινόπωρο θα τεθεί σε λειτουργία το ειδικό Πανεπιστήμιο της ΟΣΣ, όπου θα συνενωθούν οι προσπάθειες μιας σειράς μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των κρατών - μελών του Οργανισμού.

Οι ηγέτες των χωρών της ΟΣΣ ενέκριναν την ειδική Διακήρυξη της Συνόδου και μια σειρά άλλα έγγραφα κι εκθέσεις για τα αποτελέσματα της δράσης της Οργάνωσης το 2009. Εκτός απ' αυτό, οι συμμετάσχοντες στη Σύνοδο Κορυφής υπέγραψαν διακυβερνητικές Συμφωνίες για συνεργασία στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και της καταπολέμησης του εγκλήματος.

Ενέκριναν επίσης τον κανονισμό για την ένταξη νέων μελών στην ΟΣΣ, που προβλέπει πως οι χώρες κατά των οποίων υπάρχουν κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορούν να γίνουν μέλη της ΟΣΣ. Ετσι, με βάση αυτήν την εξέλιξη, το Ιράν, προς το παρόν, δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΟΣΣ, παραμένοντας με το καθεστώς του παρατηρητή.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, είπε ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει με αυστηρότητα τις κυρώσεις του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έσπευσε να ...ξεκαθαρίσει πως οι συγκεκριμένες κυρώσεις που εγκρίθηκαν την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δε θα εμποδίσουν την παράδοση των ρωσικών πυραύλων καθώς η απόφαση αφορά «στα επιθετικά» και όχι στα «αμυντικά όπλα»...

Τη Σύνοδο Κορυφής απασχόλησαν και τα αιματηρά γεγονότα στην Κιργισία, ωστόσο ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απέκλεισε την επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων της ΟΣΣ στη συγκεκριμένη χώρα. Στις αποφάσεις της Συνόδου γίνεται λόγος για πολύπλευρη οικονομική βοήθεια προς την Κιργισία, από τις χώρες της ΟΣΣ, ώστε αυτή να ξεφύγει από την οικονομική και πολιτική κρίση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ