Τρίτη 16 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει το δρόμο για τον ΠΟΕ

 

ΠΕΚΙΝΟ._

Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια «άστατων» συνομιλιών και εξαντλητικών διαπραγματεύσεων επί εξαημέρου, οι διαπραγματευτικές ομάδες της Κίνας και των ΗΠΑ κατέληξαν και υπέγραψαν μία συμφωνία, η οποία, αφ' ενός, σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στις σινοαμερικανικές σχέσεις και, αφ' ετέρου, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Συνεπώς και το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε προϊόντα που παράγουν οι ξένες πολυεθνικές, που σημαίνει επιπλέον 1,2 δισ. καταναλωτές!

Η συμφωνία υπεγράφη χτες από αμερικανικής πλευράς από την Σαρλίν Μπαρσέφκσι που ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, αφού πρώτα λύθηκαν όλες οι διαφορές και ξεπεράστηκαν τα εμπόδια κατά τις μαραθώνιες συνομιλίες στο Πεκίνο, και του Τζιν Σπέρλινγκ από την αμερικανική πλευρά και του υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου της Κίνας, Σι Γκουανγκσένγκ.

Οι συνομιλίες, στις οποίες παρενέβη το Σάββατο και ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ζου Ρονγκζί, αρχικώς είχε προγραμματιστεί να διαρκέσουν μόλις δύο μέρες, αλλά άρχισαν την Τετάρτη και η συμφωνία υπεγράφη μόλις χτες, μετά από 6 ολόκληρες μέρες. Ουδεμία πλευρά έκανε δηλώσεις για την πορεία των συνομιλιών όλες αυτές τις μέρες, αλλά από τη στιγμή που παρενέβη ο Κινέζος πρωθυπουργός θεωρούνταν πολύ πιθανή η θετική έκβαση των διμερών επαφών πριν από την αναχώρηση των Αμερικανών από το Πεκίνο.

Η Σ. Μπαρσέφκσι μετά από το υπουργείο Εμπορίου, όπου έγινε η τελετή της υπογραφής της συμφωνίας, μετέβη στην έδρα της κυβέρνησης, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Ζιανγκ Ζεμίν. Στην Αγκυρα εξάλλου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο συμφώνησαν στους όρους για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Αυτή η συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την επικείμενη Σύνοδο του ΠΟΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Σιάτλ των ΗΠΑ από τις 3 έως τις 5 του Δεκέμβρη, όπου θα τεθεί και το θέμα της απελευθέρωσης του εμπορίου, με το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων, μετά τις αρχικές που έγιναν το 1995 στην Ουρουγουάη.

Πάντως, η «έγκριση» εκ μέρους των ΗΠΑ, ήταν ο όρος προκειμένου να γίνει η Κίνα μέλος του ΠΟΕ, που εδρεύει στη Γενεύη, και θα έπρεπε να έχει επιτύχει συμφωνίες με τους τρεις βασικότερους εταίρους του Οργανισμού, κυρίως δε με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Η πολύ πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε επικυρώσει επί της ουσίας την έγκριση της ΕΕ για την εισδοχή της Κίνας στον ΠΟΕ, καθώς είχε δηλώσει μετά τις συνομιλίες με τους Κινέζους αξιωματούχους «ότι η θέση της Κίνας είναι στον ΠΟΕ».

Χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της χτεσινής συμφωνίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. η συμφωνία υποχρεώνει την Κίνα να μειώσει δραστικά τους δασμούς, έως και 23%, ενώ από την άλλη πλευρά υπόσχεται ότι θα απαλείψει τους περιορισμούς στο εμπόριο που ισχύουν μέχρι σήμερα για την εισδοχή στη σχετικά κλειστή κινεζική αγορά αμερικανικών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών, τηλεπικοινωνιών και αμερικανικών τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών. Ζητήματα που αποτελούσαν και το κυριότερο εμπόδιο για τη σύναψη της συμφωνίας,


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ