Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εύσημα και χειροκροτήματα από τους τραπεζίτες

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και άμεσα να πάρουν τα μέτρα τους» σχολιάζει το ΚΚΕ

«Σας διαβεβαιώ ότι θα τιμήσουμε τις συμφωνίες μας με την οικονομική κοινότητα και θα αποπληρώσουμε το χρέος μας». Η συγκεκριμένη φράση του Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του, την Παρασκευή στο συνέδριο του «Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών» στη Βιέννη, σε συνδυασμό με τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας το αντιδραστικό της πρόγραμμα, προκάλεσαν «κύμα ενθουσιασμού» στους εκπροσώπους του τραπεζικού κεφαλαίου και των καπιταλιστικών αγορών, προμηνύοντας νέα δεινά για το λαό.

Εξίσου προκλητική ήταν και η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να παρουσιάσει στους τραπεζίτες τη μαγική εικόνα ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης συναντά την αποδοχή του λαού (!) επικαλούμενος στοιχεία κατασκευασμένων δημοσκοπήσεων, τα οποία μάλιστα διαβάζει όπως τον βολεύουν.

«Είμαι περήφανος για τα επιτεύγματά μας σε αυτό το διάστημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που προωθεί και διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωράει σε «σαρωτικές αλλαγές (...) λαμβάνοντας μέτρα σκληρά, αλλά και με άμεσο αποτέλεσμα».

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος θα εξασφαλίσει στους μεγαλοτραπεζίτες την αποπληρωμή των ληστρικών επιτοκίων, αφού ο ελληνικός λαός θα φορτωθεί στην πλάτη του τα χρέη της φιλομονοπωλιακής πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Αναφερόμενος στο μηχανισμός δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι «πρόκειται για δάνεια που θα αποπληρωθούν με σημαντικό επιτόκιο», ισχυριζόμενος ότι είναι «ένα πακέτο που θα στηρίξει την αλλαγή στην Ελλάδα»! Εσπευσε ταυτόχρονα να αναγάγει την κρίση «σε ευκαιρία», προκειμένου, όπως σημείωσε, «να αναδυθούμε από αυτή, να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια πιο ισχυρή και βιώσιμη οικονομία».

Μετά την ομιλία του Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της «Ντόιτσε Μπανκ» Ζ. Ακερμαν, εκφράζοντας το σύνολο των εκπροσώπων του τραπεζικού κεφαλαίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει, γιατί έχει αποφασισμένο πρωθυπουργό».Με άλλα λόγια, έχει τον κατάλληλο πολιτικό εκπρόσωπο για να προωθήσει τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο το περασμένο Σάββατο για την ομιλία του πρωθυπουργού στους τραπεζίτες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα θερμά χειροκροτήματα και τα εύσημα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός από τους διεθνείς μεγαλοκερδοσκόπους και τους φορείς τους είναι απολύτως δικαιολογημένα. Αυτοί γνωρίζουν το συμφέρον τους και το ποια πολιτική τους εξυπηρετεί. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και άμεσα να πάρουν τα μέτρα τους, για να μην τους καταδικάσουν στη μόνιμη φτώχεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ