Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
«Αέρας» ζωής και κίνησης

Από τις 15-17 Δεκέμβρη στην Παλαιά Βουλή (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) θα πραγματοποιηθεί επιστημονική συνάντηση με θέμα: «Ο αέρας πηγή ζωής, κίνησης και καθαρμού». Διοργανώνεται από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και τους Φίλους του ΜΕΛΤ. Στις 15/12 (5.30μμ) θα μιλήσουν οι: Μιχάλης Μερακλής («Λαογραφικά σχόλια για τον αέρα»), Αικατερίνη Καμηλάκη - Πολυμέρου («Οι προσωποποιήσεις του ανέμου»), Διονύσης Ζήβας («Οι ανεμόμυλοι της Ζακύνθου»), Κώστας Δαμιανίδης («Τα ελληνικά άρμενα»), Γιάννης Παντζόπουλος (Η εξέλιξη των ιστίων στις ελληνικές θάλασσες στην αρχαιότητα»), Απόστολος Κούρτης (Η εξέλιξη των ιστίων στις ελληνικές θάλασσες στους νεότερους χρόνους»).

Στις 16/12, στην πρωινή συνεδρία (10.30πμ) θα μιλήσουν οι: Στέφανος Νομικός («Πληροφορίες για ανεμόμυλους στον ελληνικό χώρο μέσα από τα κείμενα και τα σχεδιάσματα των περιηγητών»), Μαριάννα Αγγελάκη («Ανεμόμυλοι και ανεμαντλίες στην Κρήτη»), Στέλλα Τσιροπινά («Οι ανεμόμυλοι της Χίου»), Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη («Ο τελευταίος μύλος της Αθήνας»). Ακολουθούν: Κ. Καρατζόγλου («Τα στοιχεία λειτουργίας του μηχανισμού του ανεμόμυλου», Γεώργιος Παπανδρέου («Ο ανεμόμυλος στο Γαλαξείδι»), Ελενα Χαλκουτσάκη («Οι ανεμόμυλοι των Κυκλάδων και ο ζωτικός τους χώρος»), Στ. Μουζάκης («Το μυλολίθι και τα αλέσματα του μύλου σε ιατροσοφικά παρασκευάσματα από χειρόγραφα του 18ου - 19ου αιώνα»). Στην απογευματινή συνεδρία συμμετέχουν: Μαρία Γρυπάρη («Εκπαιδευτικά προγράμματα για τον ανεμόμυλο»), Θεοφάνης Σουλακέλλης («Από τον Αίολο στα φυσερά»), Μαρία Μέξια («Νεράιδες και αερικά: Διηγήσεις από χωριά της Κορινθίας», Ντιάνα Αντωνακάτου («Μαντικός και μαγικός χαρακτήρας του Αέρα στις Κεφαλονίτικες κατάρες και στην προφορική παράδοση»), Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης («Η μαγεία του ανέμου»), Θανάσης Παπαθανασόπουλος («Ο αέρας ως παράγων Δικαίου»), Λάμπρος Λιάβας («Ο αέρας και τα λαϊκά μουσικά όργανα: από τα αερόφωνα στο..."μυαλό φλογέρα"». Η συνεδρία θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση των αερόφωνων μουσικών οργάνων από λαϊκούς οργανοπαίχτες με τη συνεργασία του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων - Κέντρο Εθνομουσικολογίας Φ. Ανωγιαννάκη.

Στις 17/12 (10.30πμ) θα μιλήσουν οι: Ελένη Αλεξάνδρου, Ηλίας Προβόπουλος, Μαρία Μαρκαντώνη, Λίνα Μουσιώνη, Γιάννης Ρούσκας, Αλέκος Ε. Φλωράκης, Γιάννης Χατζηφώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ