Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για τους αγωνιστές»

Εκδήλωση τιμής για τον Μακρονησιώτη ήρωα, κομμουνιστή ναυτεργάτη Δημήτρη Τατάκη, έγινε στο Μουσείο της Μακρονήσου

Από την εκδήλωση για τον ήρωα κομμουνιστή ναυτεργάτη Δ. Τατάκη. Στη φωτ. ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Γιάννης Επιτρόπου, απευθύνει χαιρετισμό
Από την εκδήλωση για τον ήρωα κομμουνιστή ναυτεργάτη Δ. Τατάκη. Στη φωτ. ο πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, Γιάννης Επιτρόπου, απευθύνει χαιρετισμό
Με ισχυρό το σύνθημα από τα χείλη των μελών της ΚΝΕ «ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές» πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στον κατάμεστο από κόσμο χώρο του Μουσείου της Μακρονήσου, η εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές των Στρατιωτικών Φυλακών Αθηνών-Μακρονήσου(ΣΦΑ) και στον ήρωα ναυτεργάτη Δημήτρη Τατάκη. Τον αγωνιστή καπετάνιο που δολοφονήθηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου από την αστική τάξη και τα όργανά της που παρά τα βασανιστήρια δεν μπόρεσαν να τον λυγίσουν.

Την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, τίμησε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - ανάμεσά τους τα μέλη της ΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της ΚΟΠ, Χρήστος Κατσιώτης, από μέρους της ΚΟΑ, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ενώ παραβρισκόταν και ο ανιψιός του Δ. Τατάκη Βαγγέλης Χαζάπης. Παρόντες πλήθος αγωνιστών Μακρονησιωτών, της Εθνικής Αντίστασης και άλλων φορέων, μεταξύ των οποίων και οι: Παν. Μακρής, Διονύσης Γεωργάτος, Κώστας Μαραγκουδάκης , πρόεδρος του Ιδρύματος «Σπίτι του Αγωνιστή», Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ακόμα, αντιπροσωπείες της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, της ΠΕΑΦΕ, του ΣΦΕΑ 1967-1974, της Πανικαριακής Αδελφότητας Αττικής, του σωματείου Καθαριστριών δημόσιων Σχολείων Πειραιά κ.ά..

Στο βήμα ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, κεντρικός ομιλητής
Στο βήμα ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, κεντρικός ομιλητής
«Στο πρόσωπο του Δημήτρη Τατάκη, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γιάννης Επιτρόπου, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, τιμάμε τον δολοφονημένο στο Μακρονήσι ΕΠΟΝίτη Γιώργο Σαμπατάκο, τους εκατοντάδες ακρωτηριασμένους συναγωνιστές μας, τους εκατοντάδες που έχασαν τα μυαλά τους από τα βασανιστήρια».

Αφού επανέλαβε την καταγγελία που έχουν συνυπογράψει ΠΕΚΑΜ, ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ΣΦΕΑ, Σύλλογος της Γυάρου και Μουσείο του Αη-Στράτη, κατά του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμαρχου Τζιας που, επιτρέποντας αλλότριες χρήσεις (τώρα μεθοδεύουν και εγκατάσταση ανεμογεννητριών!), βεβηλώνουν το νησί, που έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικός τόπος μνήμης, τόνισε : «Εμείς οι Μακρονησιώτες έχουμε χρέος απέναντι στους νεκρούς μας να μην επιτρέψουμε να μετατραπούν τα ποτισμένα με αίμα βράχια της Μακρονήσου σε κάθε είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες. Θα αγωνιστούμε να παραμείνει το Μακρονήσι τόπος ιερής μνήμης, ιστορικός τόπος, φάρος οδηγητής για τις νέες γενιές».

Στη ζωή στις ΣΦΑ, στα βασανιστήρια που υπέστησαν αλλά και στο ηθικό ανάστημα που επέδειξαν οι κρατούμενοι, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Σωτήρης Κράνιας όπως και ο ίδιος τα έζησε ως κρατούμενος.

Στην κεντρική ομιλία ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, αναφέρθηκε στη ζωή και στην πλούσια δράση του Δημήτρη Τατάκη. Από τα πρώτα στελέχη της Ενωσης Ναυτίλων Αξιωματικών που δούλεψε για το δυνάμωμά της δίνοντας κοινούς αγώνες με τους κομμουνιστές Αντώνη Αμπατιέλο και Βασίλη Μπεκάκο. Και, μετά από πλούσια δράση και διώξεις, το 1948, δεσμώτης στο Μακρονήσι. Οπου οι ανακριτές, καθώς αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν με "αμετανόητο κομμουνιστή" που δεν λυγίζει, του επεφύλαξαν ένα ιδιαίτερο μαρτύριο. Ορθοστασία μέχρι θανάτου. Τριάντα τρεις ημέρες και νύχτες έμεινε όρθιος ο Δ. Τατάκης. Δεν έσπασε. Δεν υπέγραψε. Αποδεικνύοντας, όπως ο ίδιος πριν πεθάνει είπε, πως όλα τα πλάνα της ανθρώπινης αντοχής, οι αγωνιστές τα ξεπερνάνε, όταν πιστεύουν και θέλουν. Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για τους αγωνιστές».

«Μέσα σ' αυτή την πορεία, τόνισε ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος, με τη βαθύτερη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για ανυποχώρητη σύγκρουση, για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού καθεστώτος, για την νέα σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία, διαμορφώθηκε η προσωπικότητα του Δημήτρη Τατάκη, οι προσωπικότητες των αγωνιστών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον ταξικό αγώνα, μέχρι το τέλος. Αυτό είναι το βασικό για κάθε αγωνιστή».

Αναφερόμενος στους σημερινούς αγώνες που δίνουν οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι, ο Σ. Τσιμπόγλου, τόνισε πως η επίθεση του κεφαλαίου, των πολιτικών και συνδικαλιστικών του εκπροσώπων επιβάλλει να δυναμώσει η προσφορά και η απαιτητικότητα του ταξικού κινήματος, των δυνάμεων που μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

«Δίνουμε καθημερινά τη μάχη, τόνισε, για κάθε πρόβλημα διαφωτίζοντας τους εργαζόμενους για τις πραγματικές αιτίες που τα δημιουργούν, για τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης που σημαδεύει το εκμεταλλευτικό σύστημα. Εχουμε ξεκάθαρο ότι ο αγώνας μας δεν περιορίζεται στην βελτίωση των όρων πώλησης της εργατικής δύναμης αλλά ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Ο αγώνας μας βάζει τις βάσεις για μια άλλη κοινωνία που η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης και τα μέσα παραγωγής θα είναι περιουσία του λαού που θα τα διευθύνει σχεδιασμένα».

«Σ'αυτό τον αγώνα, κατέληξε, μας διδάσκει, μας συντροφεύει, μας διαπαιδαγωγεί η ζωή, η δράση και η θυσία του Τατάκη και των άλλων ηρωικών μορφών που ανδρώθηκαν, ατσαλώθηκαν, μεγαλούργησαν μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης απαγγέλθηκαν ποιήματα και διαβάστηκε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ