Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Στο «κόκκινο» δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ

Αυγάτισαν 3 δισ. ευρώ (+40%) στο τελευταίο 12μηνο! Νέα έξαρση βλέπουν οι τραπεζίτες που «προσφέρουν» προγράμματα επιμήκυνσης

Αποκλειστικά και μόνο τα καλά και συμφέροντά τους έρχονται να υπερασπίσουν οι τράπεζες, που στο τελευταίο διάστημα προσφέρουν τάχα διευκολύνσεις στα καταχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Με το αζημίωτο για τους ίδιους, δέχονται να επιμηκύνουν τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής των δόσεων, πρακτική που να σημειωθεί μειώνει μεν τη μηνιάτικη δόση αλλά ταυτόχρονα αυξάνει - ανάλογα και με τη διάρκεια της επιμήκυνσης - κατακόρυφα τους συνολικούς τόκους που θα αρπάξουν από την πελατεία τους σε όφελος της κερδοφορίας και των μεγαλομετόχων τους. Αυτό που επιδιώκουν, και δεδομένης της καταφανούς αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις δόσεις, είναι να βάλουν στο χέρι όσο περισσότερο χρήμα μπορέσουν και ταυτόχρονα να εξωραΐσουν και τους ισολογισμούς τους εμφανίζοντας και λιγότερες «επισφάλειες», δηλαδή λιγότερα τα κόκκινα δάνεια (σε καθυστέρηση από 3 μήνες και πάνω).

Τα συμφέροντα των τραπεζών έρχεται να υπερασπίσει και η κυβέρνηση με τις δήθεν διευκολύνσεις που προβλέπεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομίας, που να σημειωθεί ότι περνάει από το κόσκινο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην πραγματικότητα, οι κυβερνητικές ρυθμίσεις κινούνται ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος με τις «προσφορές» των τραπεζών.

Η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών έχει να κάνει με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων με τη γενικότερη αφαίμαξη εισοδημάτων που συντελείται από πολλές άλλες πλευρές, όπως από τις τρανταχτές ανατιμήσεις στους ειδικούς και άλλους φόρους κατανάλωσης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Η πραγματικότητα αυτή - και παρά τον εξωραϊσμό που επιχειρείται - προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι και οι τραπεζίτες περιμένουν την παραπέρα έξαρση του «φαινομένου» και γι' αυτό ακριβώς το λόγο προσφέρουν τις δήθεν διευκολύνσεις.

Στο τέλος Δεκέμβρη του 2009:

Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια εκτινάχτηκαν στο 7,4% των συνολικών δανείων της κατηγορίας έναντι ποσοστού 5,3% στο τέλος Δεκέμβρη του 2008. Σε απόλυτους αριθμούς αυγάτισαν σε περίπου 6 δισ. ευρώ (από 4,2 δισ. ευρώ) με την αύξηση στο 12μηνο να φτάνει σε 1,8 δισ. ευρώ ή 42,9% !

Τα καταναλωτικά δάνεια των νοικοκυριών που οι τραπεζίτες έχουν βγάλει στο κόκκινο διογκώθηκαν ακόμη περισσότερο. Τέλος Δεκέμβρη του 2009 έφτασαν σε 13,4% των δανείων της κατηγορίας (από 8,2% το Δεκέμβρη του 2008). Επιασαν δηλαδή τα 4,82 δισ. ευρώ (από 2,96 δισ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 1,86 δισ. ευρώ ή 62,8% !

Το συνολικό υπόλοιπό τους έφτασε σε 10,8 δισ. ευρώ (από 7,78 δισ. ευρώ) με την αύξηση στο 12μηνο να φτάνει σε 4,8 δισ. ευρώ ή 39%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ