Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
«Ωρα μηδέν» για τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας
  • Σε κινητοποίηση βρίσκονται εδώ και οχτώ μέρες οι κάτοικοι γύρω από την περιοχή της Ξερόλακκας, απαιτώντας το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ
  • Αποτελεί τοξική βόμβα για τους κατοίκους της Πάτρας, σημειώνει χαρακτηριστικά η ΔΑΣ «Πάτρα Μπροστά» και καλεί τους κατοίκους σε αγώνα, ώστε να κλείσει η Ξερόλακκα

Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν την Ξερόλακκα χωματερή. Η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι είναι ΧΥΤΑ. Τα συμπεράσματά δικά σας...
Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν την Ξερόλακκα χωματερή. Η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι είναι ΧΥΤΑ. Τα συμπεράσματά δικά σας...
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και οχτώ μέρες οι κάτοικοι της περιοχής της Ξερόλακκας στην Πάτρα που έχουν αποκλείσει τον ΧΥΤΑ και απαιτούν το άμεσο κλείσιμό του καθώς τα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε χωματερή. Προτείνουν δε η μεταφορά των απορριμμάτων να γίνεται πλέον στο ΧΥΤΑ του Φλώκα, που λειτουργεί ήδη καθώς από καιρό ο ΧΥΤΑ Ξερόλακκας στον οποίο καταλήγουν τα απορρίμματα της Πάτρας είναι υπερκορεσμένος, επικίνδυνος και αποτελεί εστία μόλυνσης για τη δημόσια υγεία.

Τα προβλήματα υπάρχουν από το 1997, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, αλλά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση είναι τραγική. Η ευθύνη για την κακή λειτουργία και διαχείρισή του ανήκει στην δημοτική αρχή Πάτρας (ΠΑΣΟΚ). Τα απορρίμματα πλέον δε θάβονται επαρκώς με τη δυσοσμία να είναι ανυπόφορη, ενώ σκουπίδια όπως σακούλες, χαρτιά, κ.ά. με τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή μεταφέρονται στις αυλές των σπιτιών.

Οι συλλεκτήρες όπου καίγεται το βιομεθάνιο δε λειτουργούν, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος να έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του ΧΥΤΑ και ουσιαστικά να αποτελεί μια τοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Μεγάλη ποσότητα εκλύεται ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην περιοχή έχει καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας καθώς και νευρολογικών προβλημάτων. Η ρύπανση του Πατραϊκού Κόλπου είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς εξαιτίας της υπολειτουργίας των σχετικών υποδομών τα περισσότερα υγρά που αποστραγγίζονται από τα σκουπίδια (το γνωστό μαύρο υγρό) καταλήγουν σε αυτόν μέσα από τον ποταμό Μείλιχο και ταυτόχρονα μολύνονται τα υπόγεια ύδατα. Μάλιστα, το σημείο της εκβολής είναι κοντά στην Πλαζ, όπου κάτοικοι της πόλης κάνουν μπάνιο!


Ολες οι παραπάνω καταστροφικές συνέπειες έχουν επιβεβαιωθεί και καταγραφεί από μελέτες που έχουν συντάξει τα τελευταία χρόνια φορείς, όπως, το Πανεπιστήμιο Πάτρας, Ειδικό Περιβαλλοντικό Τμήμα της Νομαρχίας, το ΤΕΕ, το ΚΕΠΠΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη.

Αγώνας με ποιοτικά, λαϊκά χαρακτηριστικά

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν. Ο αγώνας τους έχει πάρει χαρακτηριστικά αυθεντικής λαϊκής πρωτοβουλίας και αυτενέργειας. Η οργάνωση του αγώνα μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής και η περιφρούρηση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας της Ξερόλακκας γίνεται με τέτοιον τρόπο που έχει κινητοποιήσει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής. Τα αιτήματά τους είναι αποτέλεσμα των λαϊκών συνελεύσεων που γίνονται σχεδόν καθημερινά και συνοψίζονται στο άμεσο κλείσιμο της Ξερόλακκας, στη μη επέκτασή της όπως επιχειρεί η δημοτική αρχή και ταυτόχρονα βάλλουν κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε δήλωσή της στον «Ρ» η Ηρα Κουρή, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος του Αρκτικού Διαμερίσματος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διεκδικούμε το κλείσιμο της Ξερόλακκας και την επέκταση που σχεδιάζει η δημοτική αρχή. Το σύνθημά μας είναι πως ό,τι είχε να δώσει η Ξερόλακκα το έδωσε. Να κλείσει τώρα. Είναι απαράδεκτο να επιμένουν στη λειτουργία της από τη στιγμή που πλέον λειτουργεί ως χωματερή και όχι ως ΧΥΤΑ, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα υγείας από τη ρύπανση τόσο στους κατοίκους όσο και στο περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, τμήμα της Ξερόλακκας είναι μέσα στην προστατευόμενη ζώνη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής όπου δεσπόζει το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο, στη Βούτενη, που αποτελεί και τον πρώτο οικιστικό πυρήνα της Πάτρας. Η σπουδαιότητα αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού αποτυπώνεται με τον πιο εμφαντικό τρόπο στο χαρακτηρισμό που του απέδωσε ο Μανόλης Ανδρόνικος ως δεύτερη Βεργίνα της Ελλάδας».

Επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη δημόσιου φορέα που θα σχεδιάζει κεντρικά την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων

Από την πρώτη στιγμή η ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά» βρέθηκε έμπρακτα στο πλευρό των κατοίκων. Ο Αντρέας Αντωνόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, αναφέρει σχετικά: «Η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής ανέδειξε την οξύτητα του προβλήματος, της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων μιας μεγάλης πόλης όπως είναι η Πάτρα. Η διαχείριση των απορριμμάτων περνάει μέσα από την πολιτική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση, στα χέρια ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων που στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης επενδύουν και στο πεδίο της αποκομιδής και επεξεργασίας απορριμμάτων για σίγουρα και μεγάλα κέρδη.

Εκφραση αυτής της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου είναι η προκλητική και κυνική στάση του δημάρχου Φούρα που, στο όνομα τυχόν αναβολής ή καθυστέρηση της κατασκευής του εργοστασίου από τον ιδιώτη, δε δέχεται ούτε την προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων της Πάτρας στο νέο σύγχρονο ΧΥΤΑ του Φλώκα. Από τις εξελίξεις, αναδεικνύεται η ανάγκη της κατάργησης κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μόνη λύση η ανάγκη ύπαρξης ενός δημόσιου φορέα ο οποίος θα σχεδιάζει κεντρικά, περιφερειακά, τοπικά και θα διαχειρίζεται προς όφελος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος την όλη διαδικασία της παραλαβής και εναπόθεσης των σκουπιδιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ