Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι ελλείψεις προκαλούν εκρήξεις

Κάθε μέρα δημιουργούνται συνθήκες επείγουσας παρέμβασης σε 4 - 5 νοσοκομεία της χώρας

Από τη δυναμική παρέμβαση, την Παρασκευή, στον «Ευαγγελισμό»
Από τη δυναμική παρέμβαση, την Παρασκευή, στον «Ευαγγελισμό»
Μια εκρηκτική κατάσταση λόγω ελλείψεων υλικών - ακόμα και πρώτης ανάγκης - για τους ασθενείς διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες λόγω της άρνησης των προμηθευτών να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία εξαιτίας των χρεών τους.

Οι προμηθευτές διαφωνούν με τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών των νοσοκομείων καθώς και στη χτεσινή συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Ν. Πολύζο, δεν υπήρξε συμφωνία παρά τις νέες προτάσεις για τη μείωση κατά ένα χρόνο των ομολόγων για τα χρέη 2007 και 2008. Συνολικά τα εναπομείναντα χρέη - συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων - είναι 5 δισ. ευρώ μετά την αποπληρωμή 1,2 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη 2009.

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε υποκριτικά ο εκπρόσωπός της, Γ. Πεταλωτής, έχει κληρονομιά τα χρέη απ' την κυβέρνηση της ΝΔ. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα χρέη αποτελούν συνέπεια της πολιτικής που συνειδητά υποβαθμίζει τα δημόσια νοσοκομεία και παραδίδει Υγεία - Πρόνοια - φάρμακο στους κανόνες της αγοράς και τους επιχειρηματίες, συνέπεια της οποίας είναι και οι εκβιασμοί των προμηθευτών. Η ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων που επιχειρεί η τωρινή κυβέρνηση είναι η τέταρτη κατά σειρά: Η πρώτη, ύψους 0,586 δισ. ευρώ, έγινε το 1997, η δεύτερη, ύψους 1,04 δισ. ευρώ, έγινε το 2002 και η τρίτη, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, έγινε το Δεκέμβρη του 2004.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πρωτοστατεί στο ατέλειωτο νταλαβέρι της άγριας εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, με το οποίο εντείνεται και η προσπάθεια να καλυφθεί ότι μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να τερματιστεί οριστικά το αδιέξοδο: Η εξασφάλιση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο. Σ' αυτή τη γραμμή κινήθηκαν και οι ανακοινώσεις που αντάλλαξαν το υπουργείο Υγείας με τον εκπρόσωπο της ΝΔ για την Υγεία, αλλά και οι ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ καθώς και του εκπροσώπου της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» που αποχώρησε πρόσφατα.

Την ίδια στιγμή, τα αδιέξοδα γίνονται ασφυκτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες απ' το υπουργείο Υγείας, κάθε μέρα η επιτροπή που συγκρότησε για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων έρχεται να αντιμετωπίσει επείγουσες καταστάσεις σε 4 - 5 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα!

Καθημερινά δημοσιοποιούνται επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς: Την περασμένη Παρασκευή, μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 30χρονη με πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, αλλά λόγω μεγάλων ελλείψεων δεν μπορούσε να γίνει η επείγουσα εγχείρηση που χρειαζόταν. Το νοσοκομείο δε διέθετε υλικά για σπονδυλοδεσία και χρειάστηκε να αναζητηθούν τα απαραίτητα για τη χειρουργική επέμβαση. Τελικά βρέθηκαν αυτά στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και την Κυριακή έγινε το χειρουργείο. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν θα υπάρχουν συνέπειες για την άτυχη γυναίκα από την καθυστέρηση. Στο «Αμαλία Φλέμινγκ» και στο Νοσοκομείο Πατησίων, δεν υπάρχουν ενδοφακοί για την πραγματοποίηση χειρουργείων καταρράκτη.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τμήματα πρώτης ανάγκης (ακτινολογικό, αναισθησιολογικό, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, αξονικός κ.ά.) μένουν πολλές ώρες ή και ολόκληρες μέρες χωρίς προσωπικό. Ακόμα ότι στο χειρουργείο λειτουργεί μόνο η μία αίθουσα με ελάχιστο προσωπικό. Από τις 7 του Ιούνη οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε διακοπή της υπερωριακής εργασίας, αντιδρώντας στην τεράστια έλλειψη προσωπικού και διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων νυχτερινών, αργιών και υπερωριών που τους οφείλονται από το Δεκέμβρη του 2009.

Μέσα σ' αυτή την κατάσταση μόνο οργή μπορεί να γεννά στους εργαζόμενους η καθημερινή προσπάθεια της κυβέρνησης να καμώνεται την αθώα περιστερά. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χτεσινή δήλωση της υπουργού Υγείας, που είπε ότι δεν... υποκύπτει στο διπλό εκβιασμό, όπως τον χαρακτήρισε, των «προμηθευτών σε βάρος του ΕΣΥ και του ελληνικού λαού».

ΠΑΜΕ: «Οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν»

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΜΕ για την Υγεία επισημαίνεται: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι άθλια και τραγική. Χιλιάδες ασθενείς βρίσκονται στις λίστες για να κάνουν εγχείρηση και όχι μόνο και κινδυνεύουν λόγω των ελλείψεων υγειονομικού και ιατρικού υλικού. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ που έχουν παραδώσει τη δημόσια Υγεία στα νύχια των πολυεθνικών που αλωνίζουν στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κατάσταση αυτή για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν, να παρεμποδίσουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Διαφορετικά ο κίνδυνος είναι να πεθαίνουν οι ασθενείς και οι κερδισμένοι να είναι τα μονοπώλια με τεράστια αύξηση της κερδοφορίας τους».

Στο μεταξύ, συγκέντρωση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης μεθαύριο, Πέμπτη, στις 9 το πρωί διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ