Τρίτη 15 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Διαχρονικό σκάνδαλο με πολιτικό υπόβαθρο

Στην ολομέλεια χτες το πόρισμα της Εξεταστικής. Το Σεπτέμβρη κατά πάσα πιθανότητα οι ψηφοφορίες για τις παραπομπές

Την συγκρότηση «προανακριτικής» επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου, αλλά και άμεση νομοθετική ρύθμιση για να προστατευθούν τα συμφέροντα του δημοσίου, απαίτησε χθες στην Βουλή το ΚΚΕ, κατά την διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για μια ακόμη φορά, επιχείρησαν συμψηφισμούς, γεγονός που καταγγέλθηκε από το ΚΚΕ ως αποπροσανατολισμός, τόσο από την πολιτική ουσία του σκανδάλου του Βατοπεδίου, όσο και από τα πραγματικά αίτια της οικονομικής κρίσης.

«Η όλη συζήτηση για τα σκάνδαλα καλλιεργεί τον αποπροσανατολισμό» επισήμανε χαρακτηριστικά τοποθετούμενος χθες στην Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Οπως είπε, «προβάλλονται τα σκάνδαλα τα οποία θεωρούν ως αίτια της κρίσης για να αθωώσουν το καπιταλιστικό σύστημα», προσθέτοντας παράλληλα ότι «εμείς επιμένουμε στην συγκρότηση επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση, χωρίς φυσικά να έχουμε αυταπάτες».

Αναφερόμενος στην πρακτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλο» και πως «υποστηρίζουν ότι κάνουν αυτοκαθάρσεις, φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν κάποια στελέχη τους ώστε να μείνει αλώβητος ο δικομματισμός» και παράλληλα «προτείνουν κάποιες θεσμικές αλλαγές που δεν αλλάζουν την κατάσταση».

Για το Βατοπέδι, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως σήμερα «απαιτείται νομοθετική ρύθμιση», αφού «δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν την υπόθεση του Βατοπεδίου στα δικαστήρια».

Διαχρονικό σκάνδαλο

Σχολιάζοντας τις εργασίες της Εξεταστικής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι υπήρξαν «πολλοί μάρτυρες, επαναλήψεις και τίποτε το ουσιώδες, καινούριο. Συνεχίστηκε όμως η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων» και οι «επικοινωνιακές τακτικές για να φορτώνει ο ένας τα βάρη στον άλλον».

Εστιάζοντας στην θέση το ΚΚΕ, σημείωσε ότι «εμείς θεωρούμε ότι το σκάνδαλο είναι διαχρονικό. Ευθύνη έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Στην περίοδο του ΠΑΣΟΚ Δρυς και Φωτιάδης, και στην περίοδο της ΝΔ Π. Δούκας, Ε. Μπασιάκος, Α. Κοντός και όσοι βρίσκονταν κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου».

Οπως τόνισε, «υπήρχε θέληση και από το ένα και από το άλλο κόμμα να βοηθηθεί η Μονή με νύχια και με δόντια» και «έτσι φτάσαμε να έχουμε υπέρ-τιμολογήσεις και υπό -τιμολογήσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην μη ύπαρξη κοινού πορίσματος τόνισε ότι «βασικότερο από όλα τα ζητήματα είναι το ποια είναι η αιτία που γεννά προβλήματα σαν το Βατοπέδι. Δέχονται τα κόμματα εξουσίας σαν τίτλους του δημοσίου τα χρυσόβουλα των Αυτοκρατόρων, τα κείμενα Πατριαρχών και Σουλτάνων. Αυτό έχει δώσει μια τεράστια περιουσία στην Εκκλησία. Εκεί πατάει η Μονή Βατοπεδίου. Εχουν κερδίσει χιλιάδες στρέμματα όλοι αυτοί. Δεν υπάρχει ένα Βατοπέδι. Υπάρχουν πολλά».

Συνέχισε αναφέροντας: «δάση ορεινοί όγκοι, λίμνες, εκτάσεις που θα έπρεπε να είναι σε κοινή χρήση από τους Ελληνες πολίτες, αποδέχεστε ότι ανήκουν σε κάποιον».

Διαξιφισμοί χωρίς ουσία

Η πρακτική της μετάθεσης ευθυνών ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, που χαρακτήρισε τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής κυριάρχησε και κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπετενιώτης, εστίασε στην ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, μιλώντας για «νέα δεδομένα» που πιστοποιούν «παρέμβαση του Γ. Αγγέλου» (σ.σ. διευθυντή του τότε πρωθυπουργικού γραφείου). Οσον αφορά την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων τότε «δεν αποτελούν τίτλους κυριότητας».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πως «δεν υπάρχει δόλος των υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ» προσθέτοντας ότι «επί κυβερνήσεως ΝΔ ξεκίνησε η επιστροφή των ακινήτων στο δημόσιο», ενώ «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε».

Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Αθ. Πλεύρης υποστήριξε ότι δεν υφίσταται αποτίμηση της ζημιάς που έχει υποστεί το δημόσιο μιλώντας για κακούς νομικούς χειρισμούς και από το ΠΑΣΟΚ και από την ΝΔ ενώ τάχθηκε υπέρ της προανακριτικής.

Παρέμβαση στην συζήτηση έκανε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για «ιερά σιωπή από τα κόμματα εξουσίας» υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο οφείλεται στις σχέσεις εκκλησίας και πολιτικής εξουσίας.

Να σημειωθεί ότι για την παραπομπή υπουργών και υφυπουργών απαιτείται μυστική ψηφοφορία στην Βουλή, η τέλεση της οποίας βρίσκεται στην ευχέρεια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ