Κυριακή 10 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Κινητά» χρυσωρυχεία

Βέβαια, υπηρεσίες - ή υπηρεσίες που μπορούσε να προσφέρει ο ΟΤΕ, αλλά δεν τον άφηναν στη λογική της απαξίωσής του - παραδίδονται εδώ και πολλά χρόνια σε ιδιώτες. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της κινητής τηλεφωνίας, που διά νόμου απαγόρευσαν στον ΟΤΕ τη δραστηριοποίηση, προκειμένου να πριμοδοτήσουν την ΠΑΝΑΦΟΝ και την ΤΕΛΕΣΤΕΤ να αλώσουν την αγορά και να παρουσιάσουν γρήγορα θεαματικά αποτελέσματα.

Κάποια στιγμή, ιδρύθηκε η ΚΟΣΜΟΤΕ, από την οποία όμως δεν έλειψε φυσικά ο ιδιώτης. Συνέταιρος ορίστηκε με 30% η νορβηγική TELENOR, ενώ πρόσφατα η θυγατρική του ΟΤΕ μπήκε και στο χρηματιστήριο, για να πωληθεί και άλλο κομμάτι του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πέρα από τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, αναπτύχθηκαν πολλές άλλες, με στόχο την παροχή άλλων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (πχ. πρόσβαση στο διαδίκτυο), προϊόντων, αξεσουάρ κλπ. Δηλαδή, την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων, που θα μπορούσε να προσφέρει εδώ και χρόνια ο ΟΤΕ, αν λειτουργούσε με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Αν δεν αφηνόταν από τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις του, τόσα χρόνια να παρακμάζει. Να μην παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες ενώ μπορούσε (έχοντας δίκτυα, προσωπικό και οικονομική βάση), προκειμένου να έρθουν οι ιδιώτες - και βασιζόμενοι στη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου - να παρουσιαστούν ως μεσσίες. Αν δεν άφηνε την επικοινωνιακή ανάγκη, να γίνει η κότα με τα χρυσά αβγά για ορισμένους.

Με βάση τους ισολογισμούς που παρουσίασαν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μερικώς ή ολικώς στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών:

  • Το 1999, είχαν συνολικό κύκλο εργασιών πάνω από 2,4 τρισ. δρχ. (το 1,02 ήταν του ΟΤΕ). Σημείωσαν έτσι αύξηση 29,3%, σε σχέση με το 1998. Η αύξηση οφείλεται κύρια στην ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, αλλά και στην καλή πορεία των προμηθευτών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και λύσεων. Ετσι, η αγορά τηλεπικοινωνιών ξεπέρασε το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το ΑΕΠ εκτιμήθηκε από το ΥΠΕΘΟ για το 1999 σε κάτι λιγότερο από 40 τρισ. δραχμές.
  • Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν μια μέση αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 50% μέσα στο 1999, πραγματοποιώντας συνολικό τζίρο 931 δισ. δραχμών. Για τους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και λύσεων, εμφανίστηκε μια αύξηση κύκλου εργασιών της τάξης του 44%, φτάνοντας έτσι τα 413 δισ. δραχμές. Οι εταιρίες παροχής δικτυακών υπηρεσιών και πρόσβασης στο Διαδίκτυο σχεδόν διπλασίασαν τα μεγέθη τους συγκριτικά με το 1998.

Για φέτος, αναλυτές κάνουν λόγο για τζίρο 3 τρισ. δρχ., με το 1,2 να ανήκει στον ΟΤΕ.

Κερδοσκοπία με δημόσια δίκτυα

Το επόμενο βήμα, για την είσοδο των ιδιωτών στο κυρίως πιάτο των τηλεπικοινωνιών, γίνεται πάλι με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ. Πρόσφατα η κυβέρνηση συνέταξε και ψήφισε νόμο «για την οργάνωση και λειτουργία των τηλεπικοινωνιών», με τον οποίον ο ΟΤΕ χάνει την αποκλειστικότητά του στη σταθερή τηλεφωνία.

Η κυβέρνηση επιτρέπει πλέον στον όποιο ιδιώτη να πουλά την αντίστοιχη υπηρεσία. Μάλιστα, οι νέες εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δίκτυα του ΟΤΕ, έναντι «εύλογου κόστους», μέχρι να αποκτήσουν τα αναγκαία κεφάλαια, προκειμένου να στήσουν δικά τους.

Τι σημαίνει «εύλογο τίμημα»; Αρχές Οκτώβρη, το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκρινε σχέδιο κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο θα υποχρεώνονται όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί να ενοικιάζουν το δίκτυό τους έναντι τιμής κόστους, σε κάθε νέα επιχείρηση που θα θέλει να πουλήσει τηλεφωνία στον τελικό καταναλωτή.

Ετσι, και μέσω της προωθούμενης εδώ και χρόνια ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, και μέσω της «απελευθέρωσης», δε θα ανήκει στο δημόσιο, ούτε καν η υποδομή του Οργανισμού. Το δίκτυο που τα τελευταία 50 χρόνια δημιουργήθηκε με τον ιδρώτα των χιλιάδων εργαζομένων και τα χρήματα του ελληνικού λαού, θα γίνει η βάση, πάνω στην οποία άλλες, ιδιωτικές εταιρίες, ξένες και ντόπιες, θα αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Σχετικά με τις συνέπειες της «απελευθέρωσης» για τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, παράγοντες της διοίκησής του παραδέχονται ότι η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών προκαλεί κατά κανόνα μείωση των εσόδων στους παραδοσιακούς Οργανισμούς Τηλεπικοινωνιών, εφόσον οι εισερχόμενες εταιρίες αποσπούν μερίδια αγοράς.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι στις ευρωπαϊκές χώρες, που η απελευθέρωση ξεκίνησε νωρίτερα (1998), οι απώλειες μεριδίων αγοράς κυμάνθηκαν από 25% (η Deutsche Telecom) έως 40% (η British Telecom). Συμπληρώνουν ότι και για τον ΟΤΕ αναμένονται απώλειες από 10 μέχρι και 30%. Οτι σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται συμπίεση της κερδοφορίας του Οργανισμού τα επόμενα χρόνια και προκύπτει η ανάγκη να αναζητηθούν νέες πηγές εσόδων εντός και εκτός Ελλάδας.

Για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ: O Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε έκθεση που παρουσίασε πρόσφατα για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, ήταν σαφής αναφορικά με το προσωπικό του ΟΤΕ. «Δεν υπάρχουν προοπτικές αύξησης της απασχόλησης στον ΟΤΕ, αλλά μείωσής της, ιδιαίτερα μετά την είσοδο νέων παικτών από το 2001.»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ