Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Πιέζουν οι ιμπεριαλιστές

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ εξέφρασε χτες τα ξημερώματα «βαθιά ανησυχία» για τη συνεχιζόμενη ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, καλώντας Σεούλ και Πιονγιάνγκ να αποφύγουν «κάθε ενέργεια» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην περαιτέρω όξυνση της κρίσης. Σε επόμενο σημείο, το Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της «διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί άτυπη συνεδρίαση του σώματος σχετικά με τις αιτιάσεις Σεούλ, Ουάσιγκτον και Τόκιο πως η ΛΔ Κορέας ευθύνεται για το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν» στις 26 Μάρτη με αποτέλεσμα το θάνατο 46 ναυτικών.

Ο αναπληρωτής πρέσβης της ΛΔ Κορέας στον ΟΗΕ Πακ Τοκ Χαν απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας πως το πραγματικό θύμα στην όλη υπόθεση είναι η Πιονγιάνγκ. Επανέλαβε για πολλοστή φορά το αίτημα της χώρας του να επιτραπεί από τη Ν. Κορέα η μετάβαση Βορειοκορεατών ελεγκτών και ειδικών στο μέρος όπου φυλάσσεται το ναυαγισμένο σκάφος προκειμένου να διενεργήσουν και εκείνοι τη δική τους έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος...

Μάλιστα, αργότερα χτες το απόγευμα, ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στον ΟΗΕ Σιν Σον Χο προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε καταδίκη της χώρας του από το ΣΑ και η λήψη «προκλητικών μέτρων» από τον ΟΗΕ θα σημάνει την αντίδραση της ΛΔ Κορέας σε στρατιωτικό επίπεδο.

Πάντως, διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ ανέφεραν πως δεν είναι εύκολη η προσπάθεια ΗΠΑ, Ν. Κορέας και Ιαπωνίας για την επιβολή νέων διεθνών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ καθώς είναι έντονη η κινεζική απροθυμία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ