Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΠΔΥ
Σχέδια για ένταση της επίθεσης

Σχέδια που θα οξύνουν τα ήδη μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) απεργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, με την ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΠΔΥ αδυνατεί να καταβάλλει το εφάπαξ σε ένα ολοένα αυξανόμενο αριθμό δικαιούχων που σήμερα φθάνουν τους 20 χιλιάδες και το ποσό του απαιτείται να είναι περίπου ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ. Στη συνάντηση ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο δανεισμού του ΤΠΔΥ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων και στην καταβολή του εφάπαξ σε δύο δόσεις. Τους σχεδιασμούς αυτούς κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, που βρέθηκε στη συνάντηση. Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων δεν τοποθετήθηκαν ενώ προγραμματίστηκε να γίνει νέα συνάντηση την επόμενη βδομάδα.

Επίσης, στη συνάντηση φάνηκε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προωθήσει αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπάλληλους παράλληλα με αυτό του υπουργείου Εργασίας. Σε αυτό αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση για την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ και για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο. Τέλος, έγινε συζήτηση για το μισθολόγιο, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην εφαρμογή νέου το Γενάρη του 2011 το οποίο θα οδηγεί στη μείωση των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την παραγωγικότητα.

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των ταξικών δυνάμεων

Το ΠΑΜΕ σε δελτίο Τύπου για το περιεχόμενο της συνάντησης επισημαίνει:

«Στη σημερινή συνάντηση της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, διαφάνηκε ότι ο υπουργός, το επιτελείο του και συνολικά η κυβέρνηση σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν με δανεισμό το σοβαρό πρόβλημα της αναγκαίας χρηματοδότησης του ΤΠΔΥ για την παροχή του εφάπαξ στους δικαιούχους. Ταυτόχρονα έκαναν εμφανείς τις προθέσεις τους για τον τεμαχισμό του εφάπαξ σε δόσεις. Αλλά και όσον αφορά στο ασφαλιστικό έκαναν σαφές ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο ΙΚΑ και ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών θα εξισωθούν στο 65ο έτος αλλά και οι άλλοι όροι θα αλλάξουν προς το χειρότερο. Μίλησαν ακόμα και για νέο μισθολόγιο που προφανώς θα υποτάσσεται στη σημερινή συγκυρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος των ήδη πενιχρών μισθών. Κοντολογίς επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά όλα αυτά που οι ταξικές δυνάμεις εδώ και καιρό καταγγέλλουν μέσα από τους αγώνες του ΠΑΜΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ σε αυτή τη συνάντηση έκανε σαφές ότι για τα προβλήματα του ΤΠΔΥ ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνητικές πολιτικές όλων των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων που έβαλαν τα Ταμεία μας και τα αποθεματικά τους στην υπηρεσία του κεφαλαίου και ως εκ τούτου η κυβέρνηση οφείλει να επιχορηγήσει με τα αναγκαία κονδύλια το ταμείο, για να μπορεί να δώσει άμεσα όλο το εφάπαξ που είναι σε εκκρεμότητα αλλά και να καταβάλλει κανονικά, εφεξής, όλο το εφάπαξ στους δικαιούχους. Επίσης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν δυναμικά στους αντιασφαλιστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς καθώς και στους άλλους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που υποβαθμίζουν σε επίπεδα εξαθλίωσης το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ