Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελέτες για μνημεία της Επιδαύρου

Το συγκρότημα του Ιερού του Ασκληπιού
Το συγκρότημα του Ιερού του Ασκληπιού
Μελέτες αποκατάστασης μνημείων της Επιδαύρου ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για προτάσεις αποκατάστασης της Θόλου (του μεγαλύτερου και τελειότερου αρχαίου κυκλικού οικοδομήματος, 4ος αι.), της βόρειας κερκίδας και της θολωτής διόδου του Σταδίου και του πρώτου δόμου της κρηπίδας στο ναό του Ασκληπιού, από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου.

Η κατασκευή της Θόλου άρχισε το 365 π.Χ. Αποτελείται από εξωτερική κιονοστοιχία δωρικού ρυθμού, με 26 κίονες και εσωτερική κιονοστοιχία κορινθιακού ρυθμού, με 14 κίονες. Η πλειοψηφία των 286 σπονδύλων της δωρικής κιονοστοιχίας ασβεστοποιήθηκαν το 18ο αι. Οι προβλεπόμενες εργασίες αποσκοπούν στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής αξίας του.

Το στάδιο αποκάλυψαν ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1884 - 1902). Αποτελεί μια από τις παλαιότερες κατασκευές στην περιοχή του Ιερού του Ασκληπιού και χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση των «Ασκληπιείων», ανά δύο χρόνια. Η θολωτή δίοδος, μήκους 37,95 μ. και πλάτους 1,80 μ., ενώνει το Στάδιο με την Παλαίστρα. Σήμερα, βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Η μελέτη για τη δίοδο και τις κερκίδες περιλαμβάνει συμπληρώσεις, αντικαταστάσεις λίθων, επανατοποθετήσεις αρχαίων μελών στις αρχικές θέσεις τους κλπ.

Ο ναός του Ασκληπιού (4ος αι. π.Χ.) βρίσκεται στο κέντρο του συγκροτήματος του Ιερού και στέγαζε χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ασκληπιού, έργου του Θρασυμήδη. Λειτούργησε και από τους Ρωμαίους μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ. και καταστράφηκε από πυρκαγιά. Τα τελευταία χρόνια το μνημείο καθαρίστηκε, τεκμηριώθηκε, σχεδιαστικά και φωτογραφικά, και έγιναν εργασίες αποκατάστασης. Η παρούσα μελέτη αφορά στην αποκατάσταση, με τεχνικούς λίθους, του πρώτου αναβαθμού της κρηπίδας και διαμόρφωση του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ