Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ζητά άμεσα μέτρα για τον καύσωνα

Τη λήψη άμεσων μέτρων στους χώρους δουλειάς για την αντιμετώπιση του καύσωνα ζητά, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας. Αφού αναφέρει ότι «η περιοχή της Λάρισας είναι από τις θερμότερες περιοχές της χώρας μας, κατά τη θερινή περίοδο» τονίζει πως «το ΕΚΝΛ θεωρεί υποχρέωσή του να συστήσει στους εργοδότες του νομού να εφαρμόσουν την προβλεπόμενη γι' αυτές τις περιπτώσεις νομοθεσία αλλά και στους εργαζόμενους, τα σωματεία και τις επιχειρησιακές επιτροπές να διεκδικήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία και ανακούφιση των εργαζομένων από το κύμα ΚΑΥΣΩΝΑ στους χώρους εργασίας».

Πρόκειται για μέτρα παθητικά - μονώσεις στους χώρους δουλειάς, απομόνωση εσωτερικών πηγών θερμότητας κ.ά. - ενεργητικά - δημιουργία συστήματος καταβρέγματος της στέγης, εγκατάσταση αξονικών και φυγόκεντρων ανεμιστήρων. Προσθέτει ότι «στα ενεργητικά μέτρα περιλαμβάνεται σαν το πιο αποτελεσματικό και η εφαρμογή καθολικών ή τοπικών συστημάτων κλιματισμού» και ζητά τη δημιουργία κλιματιζόμενων χώρων αποθέρμανσης.

Και υπογραμμίζει πως όταν παρ' όλα τα μέτρα η εσωτερική θερμοκρασία στους χώρους εργασίας ξεπερνάει τους 35ο C, πρέπει να απαιτείται πρώτα η μείωση του ωραρίου εργασίας, με αποφυγή της εργασίας κατά τις ώρες 12.00έως 18.00και στη συνέχεια, όταν οι συνθήκες χειροτερέψουν, η πλήρης διακοπή της εργασίας, χωρίς καμία περικοπή των αποδοχών.

Και καταλήγει: «Το ΕΚΝΛ θεωρεί υψίστης σημασίας για την υγεία των εργαζομένων τη λήψη άμεσα των παραπάνω μέτρων και θα λάβει όλα τα δυνατά μέτρα για την εφαρμογή τους. Καλεί τους αρμόδιους φορείς να ενεργοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Καλεί τέλος τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές στους χώρους εργασίας να παλέψουν για την εφαρμογή τους και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τα σωματεία και το ΕΚΝΛ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ