Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεργασία και στην πυρηνική ενέργεια...

ΣΕΟΥΛ.--

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας υπέγραψαν την Τρίτη στη Σεούλ οι Πρόεδροι Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ και Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στη Νότια Κορέα. Η εξέλιξη αναπτέρωσε τις ελπίδες της νοτιοκορεατικής πυρηνικής βιομηχανίας που διεκδικεί με αξιώσεις και την εργολαβία κατασκευής πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία παρά το μεγάλο ανταγωνισμό από αμερικανικές, γαλλικές, καναδικές και άλλες εταιρείες που ενεργοποιούνται στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ επιδιώκοντας να παζαρέψει μία καλύτερη προσφορά από τους Νοτιοκορεάτες, δήλωσε χτες με νόημα ότι γενικά η Αγκυρα «είναι ανοιχτή σε προτάσεις από άλλες εταιρείες εάν προσφέρουν καλύτερους όρους».

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης Γκιουλ στη Σεούλ, που είναι η πρώτη Τούρκου αρχηγού κράτους εδώ και 28 χρόνια, υπογράφηκαν συμφωνίες που καλύπτουν την ανάπτυξη διμερούς «ουσιαστικής συνεργασίας» στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, των κατασκευαστικών έργων και της πολεμικής βιομηχανίας.

Χτες, ο Γκιουλ απέτισε φόρο τιμής σε μνημείο Τούρκων πεσόντων στρατιωτών που συμμετείχαν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Κορέας (1950-53).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ