Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νομοσχέδιο κατεδάφισης των συντάξεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ως «αναγκαία μέτρα για την επιβίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος» παρουσίασε, χτες, το νομοσχέδιο ολικής ισοπέδωσής του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από αρκετές μέρες «διαρροών» που στόχευσαν στη διαμόρφωση «ενός ευνοϊκότερου κλίματος» και στη χειραγώγηση της γαλλικής κοινής γνώμης, ο υπουργός Εργασίας. Ο Ερικ Βερτ επανέλαβε τη γνωστή, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, κινδυνολογική επιχειρηματολογία περί «απειλής κατάρρευσης του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια μέχρι το 2018 με ισχύ για όσους είναι γεννημένοι από το 1951, αύξηση των χρόνων των ασφαλιστικών εισφορών στα 41,5 χρόνια μέχρι το 2013. Ταυτόχρονα, όποιος δε συμπληρώνει επαρκή χρόνια εργασίας θα παίρνει πλήρη σύνταξη μόνο στην ηλικία των 67 χρόνων από τα 65 που είναι σήμερα, ενώ ανακοινώθηκε και η σταδιακή, εντός 10 ετών, εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων με αυτές των ιδιωτικών υπαλλήλων στο 10,55% από 7,85%.

Επίσης, προβλέπει ότι μετά το 2012 καταργείται το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης σε όσους έχουν τρία παιδιά μετά από 15 χρόνια δουλειάς. Τέλος, για να «γλυκάνει» το χάπι που καλούνται να καταπιούν οι εργαζόμενοι, το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% στα υψηλά εισοδήματα και κατάργηση ορισμένων εισφορο-απαλλαγών για τις επιχειρήσεις. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές αφορούν τους πάντες: ιδιωτικούς υπαλλήλους, δημοσίους αλλά και όσους εργάζονται υπό το καθεστώς των «βαρέων και ανθυγιεινών».

Θεωρητικώς, το νομοσχέδιο τίθεται υπό διαπραγμάτευση από τους «κοινωνικούς εταίρους» με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προγραμματίζουν πρώτη γενική απεργία την 24η Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ