Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σαρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Εν μέσω δημοσιεύματων που φέρουν την Ευρωπαϊκή Ενωση να σχεδιάζει να προωθήσει νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, υποτίθεται για την «οικονομική διάσωση» της Ισπανίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, υποστήριξε χτες στη Βουλή πως η οικονομία της χώρας είναι «ισχυρή (...) και με διεθνή αναγνώριση». Χτες μάλιστα, αναμενόταν να φτάσει στη Μαδρίτη και ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, για συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό την Παρασκευή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο πάντως ενέκρινε χτες τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση του δικαιώματος στην εργασία», που σύμφωνα με την κυβέρνηση στοχεύει «στη βελτίωση της σταθερότητας της απασχόλησης και στη μείωση της προσωρινής εργασίας». Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που ανατρέπει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, καθώς ανάμεσα στα άλλα μειώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης, αντί για 45 ημερομίσθια το έτος όπως ισχύει έως σήμερα σε 33. Παράλληλα, η κυβέρνηση μιλά για «παροχή κινήτρων» στους εργοδότες για σύναψη «συμβολαίων επιμόρφωσης και μαθητείας» των νέων εργαζομένων, αλλά και μέτρα περί «εσωτερικής ευελιξίας» για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα μειώνουν τις ώρες και τις ημέρες της απασχόλησης των εργαζομένων, μειώνοντας φυσικά και τους μισθούς, κ.ά. Σ' αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα ήδη υιοθετημένα μέτρα λιτότητας της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης που μεταξύ άλλων αφορούν μείωση κατά 5% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, κατάργηση επιδόματος γέννας, περικοπές στις δημόσιες και περιφερειακές δαπάνες κλπ.

Μετά από αρκετές ημέρες ...περισυλλογής, οι συμβιβασμένες και εργοδοτικές εδώ και χρόνια ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας (Εργατικές Επιτροπές (CCOO) και Γενική Ενωση Εργατών(UGT) αποφάσισαν να κηρύξουν γενική απεργία για τις 29 Σεπτέμβρη! Την ίδια μέρα ...θα αγωνιστούν (αφού ο «οδοστρωτήρας» θα έχει σαρώσει τα πάντα) μαζί με τη «ναυαρχίδα» του εργοδοτικού συνδικαλισμού της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, στη λεγόμενη «πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ