Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Διασυνοριακές επιχειρήσεις και συγκρούσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες επιχειρήσεις εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), διεξάγει ο τουρκικός στρατός κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ. Ξημερώματα Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στη νοτιανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα τρεις Κούρδοι φερόμενοι ως αντάρτες να χάσουν τη ζωή τους και ένας Τούρκος στρατιώτης, με τις συγκρούσεις να αποδίδονται ως συνέπεια της κλιμάκωσης των επιθέσεων «Κούρδων ανταρτών», τις τελευταίες μέρες.

Η Τουρκία ήδη έχει αποστείλει εκατοντάδες στρατιώτες στη μεθόριο με το Ιράκ, με εντολές να πραγματοποιούν και διασυνοριακές επιχειρήσεις, με μικρές εισβολές στο ιρακινό Κουρδιστάν προκειμένου να καταστείλουν τη διαφαινόμενη αναζωπύρωση των επιθέσεων. Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό τουλάχιστον 4.000 «αντάρτες» του ΡΚΚ ζουν και δρουν στη μεθόριο, ενώ ακόμα 2.500 επιχειρούν εντός Τουρκίας. Σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 αντάρτες κατά τη διάρκεια χτυπήματος στα κρησφύγετά τους.

Σε πολιτικό επίπεδο η Τουρκία ήδη πιέζει την ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν να συμμετάσχει στις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», με σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα. Αντίστοιχες επιχειρήσεις με εισβολές στο ιρακινό Κουρδιστάν εναντίον Κούρδων ανταρτών είχε πραγματοποιήσει και το Ιράν την περασμένη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ