Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Δυναμική απάντηση με το ΠΑΜΕ

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία, απαιτώντας να ακυρωθούν τα μέτρα κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ - ΔΝΤ, που τσαλαπατούν τα εργασιακά δικαιώματα και διαλύουν την Κοινωνική Ασφάλιση. Ταυτόχρονα, διεκδίκησαν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Τα ταξικά επιχειρησιακά σωματεία και το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, με σύνθημα «Εμπρός να ακυρώσουμε τα μέτρα τους». Από εκεί κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας με τους ξενοδόχους, οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων σημείωσαν ότι δε θα επιτρέψουν στους ξενοδόχους να προχωρήσουν τις αντεργατικές τους μεθοδεύσεις. «Θα μας βρείτε μπροστά σας», διαμήνυσαν. Ενδεικτικό της στάσης που κρατά η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου, πλήρως αποθρασυμένη, είναι ότι έχει προτείνει διετή συλλογική σύμβαση, με μηδενικές αυξήσεις τον πρώτο χρόνο και 0,5% το δεύτερο, όταν οι μεγαλοξενοδόχοι κονομάνε εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο! Και η στάση, όμως, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι ενδεικτική. Οταν τα ταξικά συνδικάτα και σωματεία του κλάδου προετοίμαζαν τους εργαζόμενους για τη σφαγή που προωθούνταν σε όλα τα δικαιώματα των εργατών, αυτοί υπονόμευαν τους αγώνες, βγάζοντας ακόμη και ανακοινώσεις που καλούσαν τους εργαζόμενους σε απεργοσπασία.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων ανέδειξαν την ανάγκη για τουρισμό υπέρ των εργαζομένων, όπου η αναψυχή και η ψυχαγωγία θα είναι δικαίωμα για όλους στο πλαίσιο μιας ανάπτυξης που θα έχει στο κέντρο της τα συμφέροντα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Μόνο τότε θα πάψουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να αποτελούν το λάδι στη μηχανή για την προώθηση και το αβγάτισμα των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω του λεγόμενου «ποιοτικού τουρισμού».

Στο Ηράκλειο

Με συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Αστόρια» στο Ηράκλειο Κρήτης απάντησαν ξενοδοχοϋπάλληλοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής επισιτισμού τουρισμού του ΠΑΜΕ που συμμετείχαν στη χτεσινή στάση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι με πανό και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του ξενοδοχείου καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για τα πραγματικά τους συμφέροντα. Λίγη ώρα αργότερα αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συνάντηση με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου καλώντας τους να οργανωθούν συστρατευόμενοι με το ΠΑΜΕ, παλεύοντας για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και με αιτήματα που να καλύπτουν τις πραγματικές τους ανάγκες.

Η επιτροπή επισιτισμού τουρισμού της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ συνεχίζει όλο αυτό το διάστημα πλήθος περιοδειών σε ξενοδοχεία. Τέτοια ήταν και αυτή που έγινε τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο «Gouves Park» μετά από καταγγελίες εργαζομένων ότι εδώ και δύο μήνες δεν τους έχουν καταβληθεί οι μισθοί τους. Παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία ισχυριζόταν επίμονα ότι δεν έχει χρήματα λόγω κρίσης η δυναμική παρέμβαση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τους ανάγκασε σε καταβολή των χρωστούμενων.

Απεργία στην Κέρκυρα

Ταξική, αγωνιστική απάντηση ενάντια στην κυρίαρχη αντεργατική πολιτική αποτέλεσε και η χτεσινή 24ωρη απεργία που έγινε στην Κέρκυρα. Με αποφασιστικότητα και ταξικό προσανατολισμό, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κατέβηκαν στο δρόμο για ακόμη μια φορά κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, απαντώντας στις άθλιες και προκλητικές πρακτικές των μεγαλοξενοδόχων που κατέφυγαν ακόμη και στα δικαστήρια για να καταστρατηγήσουν την ΣΣΕ και τις υποχρεώσεις που απορρέουν προς τους εργαζόμενους μετά και από σχετική απόφαση του ΟΜΕΔ. Εβαλαν στο περιθώριο την παράταξη της ΠΑΣΚΕ στο σωματείο που επιβεβαιώνοντας τον υπονομευτικό ρόλο των εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, διαρρέοντας ότι η απεργία είναι (..!) παράνομη, δίνοντας συνέχεια στη λάσπη και στη συκοφαντία των τελευταίων ημερών εις βάρος της ταξικής διοίκησης. Οι συνθήκες τρομοκράτησης από μεγαλοξενοδόχους και απεργοσπασίας από συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων πως δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Οτι συσπειρωμένοι στο ταξικό σωματείο, βασισμένοι στην πλούσια εδώ και χρόνια αγωνιστική τους εμπειρία, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ακόμη πιο μαζικά, με κάθε μέσο και τρόπο, για να μην περάσει ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων τους, για τις σύγχρονες λαϊκές τους ανάγκες, απέναντι στην πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματική κερδοφορία. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στον ΟΑΕΔ δίνοντας από νωρίς το πρωί με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης σε 4 ξενοδοχεία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν δυναμική πορεία που κατέληξε στην πλατεία Σαρόκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ