Σάββατο 19 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ
Με το «βλέμμα» στην ΚΑΠ και τη γη των μικροκληρούχων

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη σύσταση του «Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων», η εγγραφή στο οποίο είναι υποχρεωτική για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα ή δραστηριοποιούνται στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του αγροτουρισμού.

Η κυβέρνηση, με την κατάθεση του παραπάνω νομοσχεδίου κάνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των μεγαλοαγροτών και των επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου, για την οριστική συγκέντρωση των επιδοτήσεων στα χέρια τους.

Ταυτόχρονα, «σφραγίζει» μια ακόμη στρατηγική στόχευση, που είναι η αλλαγή χρήσης, αγροτικών γαιών υψηλής παραγωγικότητας που μπορούν να προσφέρουν άφθονα τρόφιμα για το λαό και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και βιοτεχνία, για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η σύνταξη του Μητρώου για «την αποτελεσματική χάραξη της σύγχρονης αγροτικής πολιτικής», ανάγκη που ενισχύεται από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για την επερχόμενη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ μπορεί να οδηγηθούν και στον υπολογισμό του συνολικού μεγέθους του αγροτικού τομέα σε κάθε κράτος - μέλος.

Τέλος, στο Μητρώο θα εγγράφονται όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με τη γεωργία κατά τουλάχιστον 30% του ετήσιου χρόνου εργασίας τους, το 35% του συνολικού τους εισοδήματος προέρχεται από αυτήν τη δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Από την τελευταία προϋπόθεση εξαιρούνται οι επιχειρηματίες του αγροτουρισμού και των ΑΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ