Κυριακή 20 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Απεργία ΠΑΜΕ 23 Ιούνη 2010
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στη λαιμητόμο του «Καλλικράτη»

Μέσα στο καλοκαίρι θα καταρτιστούν τα Προεδρικά Διατάγματα

Με τη συγκρότηση δύο Επιτροπών που θα καταρτίσουν αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) μέσα στο καλοκαίρι του 2010 θα προχωρήσει η ένταξη των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας στην καλλικρατική πλέον δομή της χώρας.

Με το πρώτο ΠΔ θα γίνει η μεταφορά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους δήμους, ενώ με το δεύτερο ΠΔ θα γίνει η αντιστοίχηση των υπόλοιπων υπηρεσιών σε επίπεδο ευρύτερης Περιφέρειας. Το σχέδιο αυτό και στα δύο επίπεδα θα έχει μεταβατική περίοδο δύο ετών, όπως δηλώνουν έγκυρες πηγές στον «Ρ», και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι σχεδιασμοί αυτοί του υπουργείου Υγείας επικαιροποιούν ένα παλιότερο σχέδιο, που αποκάλυψε ο «Ρ» στις 20.2.2010. Δηλαδή, στους δήμους θα μεταφερθούν τα 200 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και περίπου 400 μονάδες του ΙΚΑ, καθώς θα προχωρά η ενοποίηση των κλάδων Υγείας, και η μεταφορά τους στο υπουργείο Υγείας. Αυτή η προοπτική περιλαμβάνει «σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές». Οι ενιαίες τοπικές μονάδες θα αποτελούν μια «συνέργεια και δικτύωση όλων των δομών παροχής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Δηλαδή, δημόσιοι, δημοτικοί, ιδιωτικοί φορείς, η ΤΑ και ΜΚΟ θα συνδεθούν, ενισχύοντας έτσι τη δικτύωση με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που θα σημάνει χαράτσια για τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ετσι, μένει ως υποχρέωση της κυβέρνησης ένα «βασικό πακέτο παροχών» για την Υγεία κατ' αναλογία προς τη «βασική» σύνταξη που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επίδομα πτωχοκομείου.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον «Καλλικράτη», στις Περιφέρειες θα μεταφερθούν πάνω από 70 νοσοκομεία. Στην κεντρική διοίκηση θα παραμείνουν κοντά στα 50 νοσοκομεία, όσα έχουν περισσότερα από 400 κρεβάτια, τα εφτά πανεπιστημιακά και τα 11 του ειδικού καθεστώτος που περιγράφονται στο νόμο 2889/2001 (κυρίως αυτά που είναι συνέχεια κληροδοτημάτων, όπως ο «Ερυθρός Σταυρός», το «Αγλαΐα Κυριακού», κλπ.).

Οι 7 ΥΠΕ, σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, θα υπαχθούν στις 13 Περιφέρειες. Αυτή η υπαγωγή θα είναι προσωρινή μέχρι να επιβληθεί η τοπική φορολογία, καθώς γι' αυτήν υπάρχουν, ακόμα, συνταγματικά κωλύματα, που, σύμφωνα με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, θα προσπεραστούν.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ