Τρίτη 22 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΙΑ
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Λίγες μέρες μόλις πριν τη διεξαγωγή του προγραμματισμένου για την Κυριακή 27 του Ιούνη δημοψηφίσματος για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, σημειώθηκαν, χτες, νέες συγκρούσεις στην πόλη Ναριμάν, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου τις τελευταίες βδομάδες είχαν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 2.000 άτομα, όπως υποστήριξε η επικεφαλής της «προσωρινής» κυβέρνησης της Κιργισίας, Ρόζα Οτουνμπάγεβα.

Συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες για το τι πραγματικά συνέβη χτες. Οι αρχές υποστήριξαν πως κατά τη διάρκεια εφόδων της αστυνομίας σε σπίτια στα οποία είχαν καταφύγει εγκληματίες υπήρξε ανταλλαγή πυρών και σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Από τη μεριά τους αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως δύο είναι οι νεκροί και πάνω από 20 οι τραυματίες. Τεταμένη παρέμενε χτες η κατάσταση στην πρωτεύουσα Μπισκέκ καθώς οι κάτοικοι φοβούνται μην ξεσπάσουν νέα βίαια επεισόδια μιας και πριν λίγες βδομάδες η «προσωρινή» κυβέρνηση είχε δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο συνομιλίας δύο ανθρώπων (του γιου και του αδερφού του Μπακίγεφ) να σχεδιάζουν αναταραχές που υποτίθεται θα ξεσπάσουν στις 22 του Ιούνη.

Η Ρόζα Οτουνμπάγεβα, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Τζαλαλαμπάντ, επανέλαβε τους ισχυρισμούς που θέλουν τον ανατραπέντα Πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ να βρίσκεται πίσω από τις βίαιες συγκρούσεις ώστε τελικά να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής. Τόσο τα Ηνωμένα Εθνη και οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες έχουν εκφράσει την αναγκαιότητα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Τέλος, το Καζαχστάν και η Τουρκία προτίθενται να αναπτύξουν «κοινό σχέδιο επίλυσης» της κατάστασης στην Κιργισία στους τομείς της οικονομίας, της διπλωματίας και της ασφάλειας, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ