Τρίτη 22 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προϋπολογισμός καθ' υπόδειξην του κεφαλαίου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Δύσκολη» μέρα η σημερινή για τους Βρετανούς εργαζόμενους καθώς αναμένεται η κατάθεση του έκτακτου προϋπολογισμού, του σκληρότερου εδώ και μισό αιώνα, που θα καταθέσει η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών - Φιλελευθέρων υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον και προβλέπει σαρωτικές περικοπές φυσικά στις κοινωνικές δαπάνες.

Το πρόσχημα στη Βρετανία, όπως και στις άλλες χώρες είναι το ίδιο: Η αντιμετώπιση της απειλής που αποτελεί το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν τόνισε στις χτεσινές του δηλώσεις ότι ο προϋπολογισμός θα επιβάλει μεν λιτότητα, αλλά θα βοηθήσει τη χώρα να αποφύγει τους «σκοπέλους» και θα «αποφύγει να μετατραπεί σε Ελλάδα»...

Τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν φορολογία στις τραπεζικές συναλλαγές, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και δραστικές περικοπές στις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, καθώς και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, όπως κατάργηση προγραμμάτων για την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, κατάργηση των κονδυλίων για την ανέγερση νέων νοσοκομείων, για οδικά έργα κλπ.

Την ίδια στιγμή, η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών για να προετοιμασθεί το έδαφος για ελαστικοποίηση της εργασίας. Οι Βρετανοί βιομήχανοι επιδιώκουν αλλαγές στη διαδικασία με την οποία αποφασίζονται απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι μόνον εφόσον στις σχετικές ψηφοφορίες συγκεντρώνεται ποσοστό άνω του 40% του συνόλου των μελών ενός σωματείου, θα προκηρύσσεται απεργία. Η κυβέρνηση «άκουσε» ήδη κάποια αιτήματα καθώς τα νέα μέτρα της κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά προβλέπουν μεταξύ άλλων περισσότερο ευέλικτα ωράρια εργασίας και πιο αυστηρούς κανόνες ως προς τις απεργιακές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ